Islamský štát dobyl Sauran. Otvorila sa mu cesta k tureckým hraniciam

Bojovníci radikálneho hnutia Islamský štát po stretoch s protivládnymi povstalcami dobyli na severe Sýrie ďalšiu oblasť v blízkosti tureckej hranice, mesto Sauran a okolité dediny. Informovala o tom exilová skupina sýrskych ochrancov ľudských práv.

31.05.2015 17:50
ISIL, Islamský štát, IS, islamisti Foto:
Islamisti dobyli na severe Sýrie ďalšie mesto a dostávajú sa čoraz bližšie k tureckej hranici.
debata (37)

Islamisti tak môžu odteraz pokračovať na sever až k prechodu na sýrsko-tureckú hranicu. Skupina, ktorá situáciu monitoruje z Londýna, si myslí, že na rade je teraz mesto Azáz. To leží asi desať kilometrov ďalej na sever. Jeho dobytie by znamenalo, že sa príslušníkom Islamského štátu otvára cesta k hraničnému prechodu Báb as-Salám.

Islamský štát,ktorý sa zmocnil rozsiahlych území nielen v Sýrii, ale aj v Iraku, v posledných týždňoch rýchlo postupuje. Pred niekoľkými dňami dobyl starobylé mesto Palmýra v centrálnej oblasti.

Proti Islamskému štátu bojuje tak medzinárodná koalícia na čele s USA, ako aj sýrsky režim, kurdské sily a konkurenční protivládni povstalci. Američania a ich spojenci len od soboty uskutočnili 17 leteckých útokov proti pozíciám Islamského štátu v Sýrii a Iraku.

37 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Turecko #hranica #Islamský štát #Sauran