Juncker: Ak Maďari prijmú trest smrti, nemajú miesto v EÚ

Predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker v pondelok uviedol, že bude považovať za "dôvod na rozvod", ak Maďarsko prijme trest smrti.

01.06.2015 12:51
Jean-Claude Juncker Foto: ,
Jean-Claude Juncker vyhlásil, že nikto, kto sa rozhodne prijať trest smrti, nemá miesto v Európskej únii.
debata (143)

„Nikto, kto sa rozhodne prijať trest smrti, nemá miesto v Európskej únii,“ uviedol Juncker v rozhovore pre nemecký denník Süddeutsche Zeitung. Zároveň vyhlásil, že súčasťou základného politického kréda EÚ je zákaz trestu smrti. Názorový spor medzi politikmi vypukol po tom, ako sa maďarský premiér Viktor Orbán nedávno toto tvrdenie rozhodol spochybniť.

Juncker pred necelými dvoma týždňami na summite Východného partnerstva EÚ v lotyšskej Rige maďarského premiéra označil za „diktátora“, pričom oslovením narážal na dlhodobé spory medzi Orbánovou vládou a Bruselom a tiež na jeho autoritatívny spôsob vládnutia. Neskôr sa však pre maďarské médiá vyjadril, že „išlo o znak priateľstva“. Na margo Orbánových vyhlásení, že plány EÚ na prerozdeľovanie migrantov sú „šialené“, zase Juncker reagoval vyhlásením, že „zjavne nie je oboznámený s termínmi psychológie a neurovedy, čo však nemôže byť použité proti nemu“.
143 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #trest smrti #Jean-Claude Juncker