Zbeh z Islamského štátu natočil mučenie chlapca pri výsluchu

Radikáli z Islamského štátu mučia deti a nútia bojovať už trinásťročných chlapcov. Televízna stanica BBC má ako dôkaz video, ktoré natočil zbeh z Islamského štátu na mobilný telefón. Je na ňom zachytený muž s kuklou na hlave, ako bije 14-ročného chlapca, ktorý je za zápästia pripútaný k stropu.

01.06.2015 15:44
ISIL, Islamský štát, IS, islamisti Foto:
Radikáli z hnutia Islamský štát mučia deti, nútia bojovať aj 13-ročných chlapcov.
debata (18)

Na zneužívanie detí radikálmi už upozornila v minulosti OSN. Mučený chlapec z videa je označovaný ako Ahmad a reportér BBC sa s ním rozprával v Turecku. Islamský štát tohto chlapca zajal a začal mučiť, aby z neho vynútil priznanie o útoku.

Ahmad sa živil predajom chleba na území ovládanom Islamským štátom v Sýrii. Dvaja muži, ktorých poznal, mu dali vrece a povedali mu, aby ho odniesol na miesto, kde sa schádzali bojovníci Islamského štátu. Zneužili ho na prenos bomby.

Hneď po zatknutí ho ľudia z Islamského štátu začali vypočúvať. „Myslel som na rodičov, na matku, na súrodencov, myslel som, že ich už nikdy neuvidím a že zomriem. Začali ma biť, mučiť elektrickým prúdom a kričali, aby som sa priznal. Povedal som im všetko,“ povedal Ahmad. Odsúdili ho na trest smrti, ale muž, ktorý ho mal zabiť, sa nad ním zľutoval a nechal ho utiecť.

„Nemôžem spávať. Keď som utiekol do Turecka, mal som stále nočné mory. Mám nejaké lieky, ale aj tak sa mi nedarí zaspať. Keď zavriem oči, stále sa mi o tej hrôze sníva, tak som celú noc hore,“ dodal Ahmad. Reportér BBC sa stretol aj s mužom, ktorý mučenie natočil. Povedal, že ľutuje každú chvíľu, ktorú s radikálmi z Islamského štátu strávil.

Islamský štát na území, ktoré ovládol v Sýrii a Iraku, zrušil sekulárne školské osnovy a zaviedol výučbu islamu, ale tiež výcvik v boji a zaobchádzanie so zbraňou. Islamisti deťom premietajú zábery z popráv a môžu sa ich aj zúčastniť.

BBC hovorila aj so 17-ročným Chálidom, ktorý pred dvoma rokmi nastúpil do skupiny An-Nusra a od nej prešiel k Islamskému štátu. Stať sa bojovníkom vraj bolo pre neho uvedením do dospelosti. „Dospelí bojovníci sú v Islamskom štáte v menšine. Keď som absolvoval výcvik, ostatní mali 15 a 16 rokov, boli tam aj trinásťroční, tí sú najviac ochotní bojovať,“ povedal Chálid, ktorý od Islamského štátu ušiel.

Chálid je proti tomu, aby týchto mladých bojovníkov Islamského štátu označovali ako deti. „Tí, ktorí nosia pušku, sedem zásobníkov a šesť granátov, sú muži. Sú to moslimskí muž. Mať mužské pohlavie a byť mužom je rozdiel. Mnoho ľudí je len mužského pohlavia, ale nie sú to muži. Tí, ktorí nosia zbraň a bojujú v mene Allaha a na obranu cti moslimských žien, sú muži,“ tvrdí Chálid.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #mučenie #Islamský štát