Britský expert: Moskva upravila snímky z oblasti pádu lietadla na Ukrajine

Ruské ministerstvo obrany sfalšovalo satelitné snímky údajne dokazujúce, že proruskí separatisti nemohli zostreliť malajzijské lietadlo na východe Ukrajiny. Tvrdí to britský expert Elliot Higgins zo spoločnosti Bellingcat, ktorý zábery analyzoval a porovnal s inými snímkami tej istej oblasti z rovnakého obdobia.

01.06.2015 16:07
Malajzijské lietadlo, Ukrajina, trosky, Foto: ,
Trosky malajzijského lietadla na archívnej snímke.
debata (382)

Zostrelenie stroja spoločnosti Malaysia Airlines pri obci Torez v júli minulého roku si vyžiadalo 298 ľudských životov. Snímky zverejnené Moskvou mali ukazovať, že ukrajinskí povstalci nemali v oblasti žiadne raketové systémy typu Buk, ktoré majú byť za pád lietadla zodpovedné. Fotografie, naopak, ukazovali, že v blízkosti preletu lietadla sa nachádzali ukrajinské strely typu zem-vzduch, čo malo zaznačovať, že let MH17 zostrelila ukrajinská armáda. Zverejnené zábery sú však podľa Higginsa počítačovo upravené a nezodpovedajú skutočnosti.

Ruské ministerstvo obrany tvrdilo, že satelitné zábery ukazujúce aktivity ukrajinskej protivzdušnej obrany sú zo dňa, keď bolo lietadlo zostrelené. Je na nich vidieť dva systémy Buk v mieste, odkiaľ by mohli na lietadlo vystreliť. Higgins je však na základe podrobnej analýzy presvedčený, že snímky urobili mesiac pred pádom lietadla a odpaľovače rakiet na fotografie pridali až neskôr.

Malajzijský Boeing 777 smerujúci z Amsterdamu do Kuala Lumpuru sa zrútil 17. júla 2014 v nepokojnej časti Ukrajiny, pričom zahynulo všetkých 298 ľudí na palube. Medzinárodné vyšetrovanie vedie Holandsko, ktoré pri udalosti stratilo 195 občanov. Podľa predbežných zistení stroj poškodilo veľké množstvo predmetov letiacich vysokou rýchlosťou, pričom vyšetrovatelia nevylučujú zostrelenie zo vzduchu. Západní predstavitelia z tragédie obviňujú východoukrajinských separatistov používajúcich údajne výzbroj z Ruska.

382 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #proruskí separatisti #zostrelené malajzijské lietadlo