Rusko: Malajzijské lietadlo zostrelila raketa, aká sa už nevyrába

Ruský výrobca protilietadlových rakiet povedal, že malajzijský boeing, ktorý sa vlani zrútil na východe Ukrajiny, zostrelila staršia verzia rakety Buk, ktorú už jeho firma dávno nevyrába, ale tieto rakety sa podľa neho stále nachádzajú v ukrajinskej výzbroji.

02.06.2015 17:00
Jan Novikov Foto: ,
Generálny riaditeľ firmy Almaz-Antej Jan Novikov
debata (331)

Generálny riaditeľ firmy Almaz-Antej Jan Novikov uviedol, že nemôže povedať, kto let MH17 zostrelil. Almaz-Antej však podľa neho nemal so skazou boeingu nič spoločné a tak západné sankcie uvalené na túto firmu boli podľa Novikova nespravodlivé.

Kto zavinil pád letu MH17 a smrť 298 ľudí 17. júla 2014, je naďalej predmetom sporov, oficiálne vyšetrovanie sa ešte neskončilo. Podľa Kyjeva a Západu boeing zostrelili proruskí separatisti raketou Buk, ktoré im dodávajú Rusi. Separatisti a Moskva tvrdia, že s pádom lietadla nemajú nič spoločné a zvaľujú vinu na ukrajinskú stranu.

Almaz-Antej v utorok predstavil výsledky vlastného vyšetrovania, podľa ktorého raketa vraj nemohla byť odpálená z mesta Snižne, ktoré obsadili separatisti, ale z pozícií južne od obce Zaroščenske. Tam sa vraj v tom čas nachádzali ukrajinské vládne sily.

Zbrojovka kvôli potrebným výpočtom a analýzam poškodenia trupu lietadla vraj prvýkrát nechala odtajniť charakteristický tvar rozptýlenia črepín rakety systému Buk-M1, ktoré ničia zameraný cieľ. Z charakteris­tického poškodenia podľa firmy vyplýva, že raketa zasiahla boeing z boku.

Konštruktér zbrojovky Michail Malyševskij povedal, že výroba rakiet pre systém Buk-M1 skončila v roku 1999, ešte pred vznikom koncernu Almaz-Antej. Ukrajina ale ešte v roku 2005 mala vo výzbroji okolo tisíc rakiet tohto typu a objednávala si ich modernizáciu.

Separatisti sa od zostrelenia boeingu dištancovali. „Odpaľovacie zariadenie Buk-M1 a tomu zodpovedajúce rakety sme v tej dobe vôbec nemali,“ povedal agentúre Interfax námestník ministra obrany doneckých rebelov Eduard Basurin. Almaz-Antej vyrába aj protilietadlové rakety S-300, ktoré sa chystá dodať Irán.

Tím holandských vyšetrovateľov sa k tvrdeniam ruského koncernu odmietol vyjadriť. Holandská správa o skaze letu MH17 sa očakáva v októbri.

331 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #separatisti #zostrelenie lietadla #MH17 #Almaz-Antej