Bostonská polícia zastrelila muža podozrivého z terorizmu

Bostonská polícia v utorok zlikvidovala muža, ktorý údajne sympatizoval z radikálmi z Islamského štátu. Dvadsaťšesťročný Usaama Rahim, ktorého bezpečnostné zložky nepretržite sledovali kvôli možnej teroristickej hrozbe, vraj ohrozoval policajta nožom.

03.06.2015 12:33
boston, streľba, podozrivý z terorizmu, polícia Foto: ,
Podozrivý Rahim, ktorého dlhodobo sledovali kvôli bezpečnostnej hrozbe, ohrozoval policajta nožom. Príslušníci bezpečnostných zložiek ho zastrelili.
debata (6)

Niektorí zástupcovia moslimskej komunity vrátane Rahimovho brata však podľa stanice CNN žiadajú dôkazy o tom, že použitie strelnej zbrane policajtov bolo v tomto prípade potrebné.

„Podľa nás predstavoval hrozbu. Bol to človek, ktorého sme už nejaký čas sledovali,“ vyhlásil na tlačovej konferencii bostonský policajný komisár Williams Evans. Dvojica policajtov, z ktorých jeden patril k bostonskému zboru a druhý k Federálnemu úradu pre vyšetrovanie (FBI), k Rahimovi pristúpili na ulici pred lekárňou v bostonskej štvrti Rosalinda.

Príslušníci ho chceli vypočuť kvôli „informáciám spojeným s terorizmom“, uviedol Evans. Rahim podľa neho vytiahol dlhý vojenský nôž. Keď ho vyzvali, aby ho odložil, začal sa k nim priblížovať a ohrozovať ich. Potom vytiahli zbrane a dvakrát ho zasiahli, do hrude a do brucha. V nemocnici bol vyhlásený za mŕtveho.

Zástupcovia bostonskej moslimskej komunity požiadali políciu o vysvetlenie Rahimovho prípadu. Predovšetkým chcú vedieť, či bolo použitie zbraní naozaj nutné. „Máme množstvo otázok. Prečo presne bol sledovaný? Aký bol dôvod, že ho zastavili na ulici?“ priblížil ďalšie otázky, ktoré prípad medzi moslimami vyvoláva, hovorca Rady americko-islamských vzťahov Ibrahim Hooper. Úrady sľúbili, že zástupcom moslimov premietnu videozáznam zásahu.

Rahimov brat Ibrahim, ktorý je bývalým predstaviteľom bostonskej moslimskej obce, na Facebooku napísal, že policajti strelili jeho súrodenca trikrát do chrbta, keď čakal na autobus na ceste do práce.

Zároveň vyzval k modlitbám za brata a naznačil, že jeho prípad je podobný ako zabitie niekoľkých černochov belošskými policajta na rôznych miestach USA, ktoré vyvolalo masové demonštrácie. FBI v utorok večer zadržala ďalšieho muža v súvislosti s tou istou teroristickou hrozbou, podrobnosti však nezverejnila.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #boston #islamista #podozrenie