Bane v Donecku boli bez elektriny, pod zemou uviazli stovky baníkov

Z dvoch baní na východe Ukrajiny už evakuovali všetkých skoro 1000 baníkov, ktorí v nich uviazli po výpadku elektrickej energie.

03.06.2015 15:55 , aktualizované: 19:56
debata (65)

Prúd vypadol v dôsledku prudkých bojov, ktoré sa v stredu obnovili medzi armádou a povstalcami na východe krajiny. Prívod elektriny po niekoľkých hodinách obnovili. Približne 350 baníkov najprv uviazlo v uhoľnej bani Skočinský, ďalších vyše 600 zostalo v bani Zasjadko. Incidenty si našťastie nevyžiadali žiadnych zranených. Informovali o tom predstavitelia záchranných zložiek v povstalcami kontrolovanej Doneckej oblasti a správu už potvrdilo aj ukrajinské ministerstvo pre riadenie mimoriadnych situácií.

Ukrajinská armáda obvinila v stredu proruských separatistov z odštartovania novej ofenzívy proti vládnym pozíciám na východe Ukrajiny. Na „ofenzíve veľkého rozsahu“ pri meste Doneck sa zúčastňuje asi 1000 povstalcov za podpory desiatky tankov a podľa niektorých zdrojov aj rakiet typu Grad. Vládna armáda na útok reaguje delostreleckou paľbou. Obe strany tak priznali použitie ťažkých zbraní, ktoré mali byť podľa dohody už z frontovej línie stiahnuté. Armáda aj separatisti však zhodne tvrdia, že ich boli nútení použiť na obranu. Najtvrdšie boje za posledných niekoľko mesiacov, ktoré trvali asi 12 hodín, sa odohrávali v okolí dedín Mariinka a Georgiivka, ktoré ležia asi 30 kilometrov od Donecka a ktoré sú pod kontrolou vlády.

65 debata chyba
Viac na túto tému: #bane #evakuácia #výpadky elektriny #kríza na Ukrajine