Do Donbasu sa vracia vojna

Na východe Ukrajiny prepukli najrozsiahlejšie boje za takmer štyri mesiace od uzavretia minských dohôd. Vyžiadali si až sedemnásť obetí. Do bojov v Donbase sa zapojili aj ťažké zbrane vrátane raketometov Grad, ktoré podľa februárovej dohody o prímerí mali byť stiahnuté z frontovej línie.

04.06.2015 08:56
ukrajina, donbas, doneck, dom, vojna Foto: ,
Dom v Donecku po vzájomnom ostreľovaní medzi separatistami podporovanými Ruskom a ukrajinskou armádou.
debata (111)

„Rusko dalo príkaz svojim teroristom spustiť vojenskú operáciu,“ komentoval vývoj na Donbase ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk. „Je to ďalšia výzva svetovému spoločenstvu, ktoré, ako očakávam, dá adekvátnu odpoveď na ruskú agresiu,“ citoval ho portál Liga.net.

Prudké zostrenie situácie včera hlásili obe bojujúce strany najmä z obce Marjinka, ktorá leží na línii frontu asi 30 kilometrov západne od Donecka. Podľa Kyjeva sa tam vzbúrenci pokúsili o prielom, ktorý armáda údajne bez strát zastavila.

Ukrajinské velenie priznalo, že v rozpore s minskými dohodami povolalo delostrelectvo. Zdôvodnilo to snahou zabrániť stratám. O svojom kroku vraj Kyjev vopred informoval Organizáciu pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe.

Väčšina obetí prišla o život v okolí Donecka, informovali ukrajinské i ruské médiá. Kým separatisti boje pri Marjinke označujú skôr za lokálne, podľa armádneho velenia ide o „bezočivý“ pokus preniknúť do ukrajinského vnútrozemia. Obec, ktorá má niekoľko tisíc obyvateľov, bola podľa očitých svedkov v plameňoch. Povstalci tvrdili, že sa jej zmocnili, armáda však hlásila, že drží svoje pozície.

Povolanie delostrelectva, o ktorom informovala agentúra Unian s odvolaním sa na rozkaz ukrajinského generálneho štábu, odporuje ustanoveniam mierových dohôd z Minska, podľa ktorých má byť ťažká výzbroj z frontu stiahnutá. OBSE zatiaľ na krok ukrajinskej armády nereagovala.

Hovorca OBSE však včera oznámil, že pozorovatelia medzinárodnej organizácie narazili koncom minulého týždňa v Donbase na skupinu ozbrojencov v ruských uniformách. Michael Bociurkiw dodal, že členovia európskej misie zaznamenali aj bojovú techniku s ruským označením.

Obete si včera vyžiadalo aj ostreľovanie mesta Jenakijeve severovýchodne od Donecka, pri ktorom zahynuli prinajmenšom dvaja civilisti. Ďalší dvaja ľudia prišli o život, keď delostrelecký granát zasiahol ich automobil v kyjevskou vládou ovládanej časti Luhanskej oblasti.

Ukrajina okrem toho takmer zastavila zásobovanie vodou separatistickej Luhanskej oblasti, informovali včera ukrajinské úrady i povstalci.

Boje ohrozili aj donbaských baníkov. Pod zemou ich dočasne uviazlo bezmála tisíc po tom, čo ostreľovanie prerušilo dodávky elektrického prúdu. Záchranné čaty baníkov postupne dopravili na povrch a v podvečer už všetci postihnutí boli v bezpečí. V baniach sa tiež podarilo obnoviť dodávky prúdu.

Napätie v Donbase vzrástlo po tom, čo sa v utorok v Minsku bezvýsledne skončila schôdzka takzvanej kontaktnej skupiny. Obe strany konfliktu sa odvtedy navzájom obviňujú z ostreľovania a príprav na frontálny útok.

Od začiatku bojov v apríli 2014 prišlo podľa údajov OSN v Doneckej a Luhanskej oblasti o život viac ako 6¤400 ľudí. Prímerie uzatvorené v polovici februára sa takmer každodenne porušovalo. Včerajší dvojciferný počet obetí a zapojenie delostrelectva sú však zatiaľ najvážnejším porušením pokoja zbraní.

© Autorské práva vyhradené

111 debata chyba
Viac na túto tému: #doneck #Donbas #kríza na Ukrajine