Egyptský súd zrušil zaradenie Hamasu medzi teroristické organizácie

Egyptský odvolací súd v sobotu zrušil verdikt súdu nižšej inštancie zaraďujúci palestínske radikálne hnutie Hamas na zoznam teroristických organizácií. Nemenovaný súdny zdroj vysvetlil, že tribunál, ktorý verdikt o Hamase vyriekol, "nebol kompetentný pre rozhodovanie o prípadoch tohto druhu".

06.06.2015 13:57
debata

Hovorca Hamasu v pásme Gazy Samí abú Zuhri sobotné rozhodnutie egyptského súdu privítal a podľa agentúry AP povedal, že bude mať „pozitívny vplyv na vzťahy medzi Hamasom a Egyptom“.

Hamas je ideologickou odnožou Moslimského bratstva, ktoré krajine vládlo od volieb po páde bývalého prezidenta Husního Mubaraka. Po zvrhnutí islamistického prezidenta Muhammada Mursího v roku 2013 ho zaradili k teroristickým organizáciám.

Egyptský súd označil Hamas za teroristickú organizáciu tento rok 28. februára. V januári pred tým zakázal ozbrojené krídlo palestínskeho Hamasu, Brigády Kásam, a označil ho za teroristickú organizáciu, kvôli jeho účasti na ozbrojených útokoch proti príslušníkom egyptských bezpečnostných síl.

Už v roku 2014 rovnaký súd zakázal všetky aktivity Hamasu v Egypte a nariadil uzavretie všetkých jeho pracovísk v krajine. Nie je zatiaľ jasné, či sa verdikt egyptského súdu bude vzťahovať na tieto predchádzajúce rozhodnutia, prípadne do akej miery, poznamenala agentúra Reuters.

debata chyba
Viac na túto tému: #Egypt #Hamas #súd #verdikt #teroristická organizácia