Z väznice v USA utiekli dvaja nebezpeční vrahovia

Z americkej väznice s najvyšším stupňom stráženia, ktorá sa nachádza pri mestečku Dannemore blízkosti kanadskej hranice, unikli dvaja vrahovia. Podľa agentúry AP to oznámil guvernér štátu New York Andrew Cuomo.

07.06.2015 14:49
debata (21)

Cuomo varoval, že štyridsaťosemročný Richard Matt a tridsaťštyriročný David Sweat predstavujú pre verejnosť nebezpečenstvo. Sweat si odpykával doživotný trest po tom, čo bol uznaný vinným z vraždy zástupcu šerifa v okrese Broome v roku 2002. Matt dostal trest 25 rokov väzenia za to, že uniesol a potom ubil na smrť muža v roku 1997.

Dvojica mala cely vedľa seba a utiekla v noci na sobotu. V posteli nechali utečenci oblečenie a ďalšie predmety, aby to zdiaľky vyzeralo, že tam spia. Strážcovia ich neprítomnosť zistili až v sobotu ráno.

„Vyšetrovanie odhalilo, že v zadnej stene ciel boli vyrezané diery, ktorými väzni unikli,“ uviedol Anthony Annuci z väzenskej správy, podľa ktorého na to väzni použili elektrické ručné náradie. „Potom pokračovali von sériou tunelov, pričom ešte niekoľkokrát náradie využili,“ dodal.

Ako si väzni náradie ob starali sa zatiaľ nevie, ani to, ako mohli poznať cestu cez potrubie a tunely. Na ulici vyliezli, keď odklopili poklop kanála. Do pátrania v okolí väznice, ktoré sa pre jej odľahlú polohu a chladné podnebie regiónu prezýva „Malá Sibír“, bolo nasadených viac ako 200 policajtov so psami. Zapojená boli aj lietadlá na pátranie zo vzduchu.

Podľa Cuoma sa jedná o vôbec prvý útek z oddelenia s najvyššou ostrahou vo väznici Clinton Correctional Facility, ktorú postavili v roku 1865. Väzenský komplex leží asi 30 kilometrov od kanadskej hranice. Na cestách v okolí boli zriadené kontrolné stanovište.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #väzenie #útek #New York