Rumunský parlament nezbavil premiéra poslaneckej imunity

Rumunský parlament v utorok podľa očakávania odmietol zbaviť imunity premiéra Victora Pontu a nevyhovel tak žiadosti prokuratúry. Tá vyšetruje predsedu vlády, že sa dopúšťal trestnej činnosti. Informovali o tom tlačové agentúry. V piatok by snemovňa mala hlasovať o vyslovení nedôvery kabinetu.

09.06.2015 13:48
rumunský premiér, Victor Ponta, Ponta, rumunsko Foto: ,
Rumunský parlament ponechal premiérovi Pontovi imunitu, vyhol sa tak vyšetrovaniu zo strany prokuratúry.
debata

Rumunská protikorupčná prokuratúra (DNA) minulý piatok oznámila, že začala premiéra vyšetrovať kvôli niekoľkým trestným činom. Ide o podozrenie z prania špinavých peňazí, z konfliktu záujmov, z falšovania úradných listín a z daňových únikov. Týchto trestných činov sa Ponta údajne dopúšťal v rokoch 2007–2011, keď bol právnikom a poslancom.

Podozrenie z konfliktu záujmov sa vzťahuje na obdobie po roku 2012, keď už Ponta riadil vládu. DNA kvôli tomu musela požiadať zákonodarný zbor, aby premiéra zbavil imunity a umožnil tak jeho stíhanie.

Túto žiadosť v utorok odmietlo 231 zákonodarcov, zatiaľ čo pre schválenie žiadosti hlasovalo120, čo sa vzhľadom na väčšinu mandátov vládnej koalície očakávalo. Výsledok hlasovania dolnej komory – Poslaneckej snemovne, ktorá má 412 členov – podľa agentúry AFP znamená, že prokuratúra nemôže pokračovať vo vyšetrovaní konfliktu záujmov, ktorý sa týka obdobia Pontoveho pôsobenia v premiérskej funkcii. DNA môže ďalej viesť trestné stíhanie v ostatných podozreniach.

Sám Ponta, ktorého prezident Iohannis minulý týždeň vyzval na rezignáciu, hneď v piatok poprel, že by sa dopustil niečoho nezákonného ​​a odmietol odstúpiť. Cez víkend dokonca povedal, že celá aféra môže byť „zneužitím justície“.

Prezident dal po hlasovaní parlamentu najavo sklamanie. „Je to dôkaz maximálnej nezodpovednosti a pohŕdanie občanmi,“ vyhlásil Iohannis, ktorý vychádza z radov opozície a je zástancom nezávislosti justície. Väčšina parlamentu podľa neho odmietla to, čo občania chcú: zastaviť korupciu a viesť čestnú a zodpovednú politiku.

Štyridsaťdvaročný Ponta, povzbudený presvedčivou podporou koaličných poslancov, na druhej strane podľa médií vyhlásil, že očakáva, že jeho kabinet bez úhony prečká piatkové hlasovanie Poslaneckej snemovne o vyslovenie nedôvery.

debata chyba
Viac na túto tému: #prokuratúra #konflikt záujmov #Rumunsko #pranie špinavých peňazí #podozrenie #Victor Ponta