Europoslanci kvôli sporom nehlasujú o dohode s USA

Hlboké rozpory týkajúce sa podoby, akú by mala mať vznikajúca zmluva medzi EÚ a USA o voľnom obchode (TTIP), priniesli europoslancom v Štrasburgu v inak nabitom programe štvordňového zasadnutia nečakaný poldeň voľna.

10.06.2015 10:06
debata (18)

Potom, čo predseda EP Martin Schulz v utorok na poslednú chvíľu odložil hlasovanie o TTIP, si v stredu poslanci odhlasovali, že na tému dohody s USA nepovedú ani plánovanú diskusiu. Parlamentné lavice tak zostanú po celé dopoludnie prázdne.

Vedenie parlamentu odklad hlasovania oficiálne odôvodnilo tým, že sa k návrhu zišlo viac ako 200 pozmeňovacích návrhov, čo umožňuje odoslať text späť na prerokovanie do výboru pre medzinárodný obchod. Ten súčasnú podobu správy, ktorá zhŕňa odporúčania ohľadom TTIP pre Európsku komisiu, schválil už koncom mája. Znovu o nej bude rokovať na svojom zasadnutí v Bruseli 15. a 16. júna.

Jablkom sváru bol v poslaneckom návrhu určujúcim priority vyjednávačom o TTIP najmä článok o ochrane investícií, v ktorom sa hovorilo o možnosti riešenia obchodných sporov medzi investormi a štátmi pomocou súkromných arbitráží. Zástupcovia druhej najväčšej frakcie v EP, socialistickej S & D, sa totiž nakoniec rozhodli pre tvrdší postoj a chceli, aby pripravovaná dohoda s USA mechanizmus investorských arbitráží (ISDS) vôbec nepripúšťala. Podľa nich by mali obchodné spory riešiť len verejné súdy alebo zatiaľ neexistujúce medzinárodné inštitúcie.

Autor správy o TTIP, socialista Bernd Lange, odloženie hlasovania uvítal. „Využijeme nastavený čas na to, aby sme dosiahli presvedčivé väčšiny pre rezolúciu o TTIP. EP môže vyslať vyjednávačom o TTIP jasný odkaz len vtedy, ak ho podporí jasná väčšina,“ uviedol vo svojom vyhlásení. Poslanci z ostatných frakcií ale s odkladom nesúhlasili. Najviac odsunutie tohto bodu rozhnevalo zástupcov frakcie zelených a ľavicovej GUE / NGL, ktorí TTIP ostro kritizujú. Práve oni sa v stredu veľmi hlasno dožadovali aspoň toho, aby v pléne parlamentu prebehla plánovaná diskusia.

Poslanci ale nakoniec tesnou väčšinou odhlasovali, že z dopoludňajšieho programu bude debata vyňatá a poslanci sa k téme vrátia až vo chvíli, keď sa bude o správe k TTIP znovu hlasovať.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Európsky parlament #TTIP