Systém má medzery. Utečenci prichádzajú

Vrátia sa do Maďarska desaťtisíce žiadateľov o azyl, ktorí odišli do západnej Európy? Takúto možnosť naznačil v televízii TV2 podpredseda vládneho Fideszu Lajos Kósa. Desiatkami charterových letov vraj v lete pošlú nemecké, švajčiarske a francúzske úrady späť tých utečencov, ktorých po ilegálnom prekročení hraníc prvý raz vzali do evidencie v Maďarsku.

11.06.2015 07:49
Migranti, utečenci, Taliansko Foto:
Migranti čakajúci na vylodenie v sicílskom prístave Augusta.
debata (11)

Kósa vyhlásil, že spomenuté krajiny už informovali, že budú žiadateľov o azyl posielať preč. Maďarsko by malo očakávať najmenej 15-tisíc utečencov. Ich celkový počet by však podľa Kósu mohol byť 160– až 200-tisíc a jeho krajina by ich musela prijať späť v zmysle európskych pravidiel.

Odborníci však nad takýmito číslami krútia hlavou. Poslať niekde letecky v priebehu krátkeho času možno až 200-tisíc ľudí by bola obrovská logistická operácia. Len na ilustráciu, najväčšie komerčné lietadlo na svete Airbus A380 môže previezť až 853 pasažierov. Ale aj takýto stroj by sa musel otočiť viac ako 187 ráz, aby prepravil 160-tisíc ľudí.

Niečo také by bolo aj politicky nepriechodné. "Neviem si predstaviť, že by k tomu došlo. Nikto by si takým počtom ľudí nedovolil zaplaviť Maďarsko,“ povedal pre Pravdu expert na migráciu Christian Kaunert z univerzity v Dundee.

Okrem toho experti pripomínajú, že hovoriť o 160– až 200-tisíc azylantoch je určite mimoriadne prehnané. V schengenskom priestore funguje dublinský systém, na základe ktorého rieši azyl tá krajina, kde oň utečenec prvotne požiada.

Expert na migračné právo Steve Peers z Essexskej univerzity pre Pravdu pripomína európsku štatistiku, podľa ktorej vlani požiadalo v Maďarsku o azyl okolo 44-tisíc ľudí. "V žiadnom prípade nie sme pri čísle 160-tisíc. Dublinské pravidlá sú nastavené tak, že ak žiadateľ o azyl prekročí bez povolenia hranice do ďalšieho štátu, zodpovednosť prvej krajiny, kde sa uchádzal o ochranu, sa končí po 12 mesiacoch. Výrazne menej ako 100-tisíc ľudí vlani použilo migračnú cestu cez západný Balkán. To je schengenská štatistika. V žiadnom prípade nie je možné použiť dublinský systém na to, aby niekto vrátil 160-tisíc ľudí do Maďarska,“ vyhlásil Peers.

Celkovo vlani v Európskej únii žiadalo o azyl viac ako 626-tisíc ľudí. V roku 2013 „len“ 432-tisíc. Samozrejme, pravidlá dublinského systému nefungujú dokonale. Agentúra Reuters to ukázala na prípade 24-ročného Dejena Asefawa z Eritrey. Dublinský systém je založený na tom, že sa migranti registrujú a poskytnú odtlačky prstov. Mnohí sa však tomu vyhýbajú. Podľa údajov talianskej polície si dokonca vraj niektorí pália brušká prstov, aby odtlačky nemuseli odovzdať.

Asefaw, ktorý vyštudoval v Eritrei vysokú školu, sa dostal do Talianska. Z juhu krajiny sa mu však podarilo prísť až do Bolzana, neďaleko rakúskych hraníc. "Nikto ma nežiadal, aby som odovzdal odtlačky prstov,“ povedal Asefew pre Reuters. Za cestu z Eritrey do Európy zaplatil päťtisíc dolárov. O azyl chce požiadať až vo Švédsku, kde už žije jeho brat.

"Dublinský systém je skutočne problémom a stále rastie tlak na to, aby sa zmenil. V Taliansku sa dejú prípady, že migrantov nekontrolujú a pošlú ich na sever,“ povedal pre Pravdu analytik medzinárodných vzťahov Lorenzo Nannetti. "Spôsobuje to problém medzi krajinami. Niektoré, ako Rakúsko, sa snažia chrániť si svoje hranice. Nakoniec sa všetci pokúšajú brániť si vlastné záujmy a podkopávajú systém v rámci EÚ,“ pripomína Nannetti.

"Nepovažujeme dublinský systém za dokonalý, priestor na zlepšenie existuje. Základné parametre boli naznačené v Európskej agende pre migráciu, ktorú predstavila Európska komisia v máji tohto roka. Prioritou je zabezpečiť úplné a jednotné vykonávanie spoločného európskeho azylového systému, a to najmä podporou systematickej identifikácie a odoberania odtlačkov prstov,“ uviedol pre Pravdu Andrej Králik, hovorca Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.

Podľa neho tiež musíme zlepšiť účinnosť systému návratu. "V situácii, keď 55 percent žiadostí o azyl je zamietnutých, musíme zabezpečiť, aby sa títo migranti mohli vrátiť späť. Samozrejme, s výnimkou situácie, keď im v ich krajine hrozí smrť alebo iná vážna hrozba. Podľa údajov Eurostatu za rok 2013 rozhodnutie o návrate bolo vydané 425-tisíc osobám, ale EÚ opustilo len 167-tisíc osôb. Na to, aby sme dokázali zvýšiť mieru návratu, potrebujeme zaistiť, aby tretie štáty plnili svoju medzinárodnú povinnosť a prijali späť svojich štátnych príslušníkov. Zároveň si to bude vyžadovať, aby si tiež členské krajiny EÚ plnili svoje povinnosti a aby v prípade potreby využívali aj donucovacie prostriedky,“ dodal Králik.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #azyl #Maďarsko #utečenci