Už aj USA majú po krk ukrajinských nacistov

"Ak by som bol šéfom americkej rozviedky, tak by som zisťoval dôvody tvrdenia amerického kongresmana," reagoval Anton Geraščenko, poradca ukrajinského ministra vnútra Arsena Avakova a jeden z politických jastrabov v Kyjeve, na najnovšie rozhodnutie americkej Snemovne reprezentantov.

12.06.2015 09:29 , aktualizované: 16:45
debata (321)

Kongresmani schválili dodatok z dielne Johna Conyersa. V zdôvodnení kongresman o. i. charakterizoval ukrajinský dobrovoľnícky prápor Azov ako nacistický, čo bolo už dlho verejným tajomstvom. Radšej neskoro ako nikdy, zhodujú sa viacerí pozorovatelia v súvislosti s rozhodnutím kongresmanov.

Dodatok konkrétne znamená zákaz vojenského výcviku príslušníkov Azova americkými inštruktormi. Pritom ešte nedávno minister vnútra Avakov vyhlasoval, že prápor Azov asi s tisíckou príslušníkov bude jedným z prvých, ktorý navštívia inštruktori z Pentagonu. Aj tam sa však pravdepodobne presvedčili, ako to konštatoval aj časopis Policy Magazine, že členmi práporu sú „otvorení neonacisti a fašisti“. V noci na piatok schválený dodatok zároveň blokuje aj dodávky mobilných protilietadlových rakiet na Ukrajinu.

„Ďakujem snemovni, že jednohlasne schválila moje návrhy, ktoré garantujú, že naši vojaci nebudú cvičiť neonacistov z práporu Azov,“ povedal po hlasovaní kongresman Conyers. Zároveň upozornil na skúsenosti USA z účasti na konfliktoch v zahraničí a ich následky. Konkrétne pred rokmi v Afganistane.

„Ako ukázala naša aktívna vojenská podpora v čase ruského vpádu do Afganistanu a zvyšky našich zbraní aj inde, môžu mať destabilizujúce následky a v konečnom dôsledku môžu ohroziť naše národné záujmy,“ cituje slová amerického politika portál Forbes.

Na rozhodnutie Snemovne reprezentantov reagovala aj Moskva. „Viac ako rok trvalo Kongresu USA, aby zistil, že Azov je semeniskom otvorených nacistov,“ reagoval na rozhodnutie z Washingtonu Alexandr Lukaševič, predstaviteľ ruského ministerstva zahraničia. Podľa neho ďalším krokom by malo byť priznanie, že minuloročný štátny prevrat v Kyjeve podporovaný Washingtonom, „bol uskutočnený rukami tých istých nacistických gangstrov“.

Rozhodnutie kongresmanov komentovali aj odporcovia súčasnej vlády v Kyjeve v Donecku. „Je očividné, že aj ďalšie formácie ukrajinskej Národnej gardy nie sú o nič lepšie ako Azov. Krvavé zločiny ukrajinských nacionalistov, ktorí zaživa upálili občanov Odesy a vraždia ženy a deti v Donbase, hovoria za seba. Otázkou je iba, kedy to chcú zaregistrovať vo Washingtone,“ konštatuje sa v oficiálnom dokumente vedenia samozvanej Doneckej republiky citovanom portálom povstalcov Novorosinform.

Pôvodnú agentúrnu správu nahradil autorský článok denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

321 debata chyba
Viac na túto tému: #zákaz #radikáli #Snemovňa #Amerika #výcvik #Ukrajina #kríza na Ukrajine