Moldavský premiér Gaburici oznámil svoju demisiu

Moldavský premiér Chiril Gaburici v piatok oznámil svoju demisiu. Rezignácia podľa miestnych médií súvisí s otáznikmi nad autenticitou premiérovho vysokoškolského diplomu, Gaburici pochybnosti o svojom vzdelaní označuje za reakciu na jeho kritiku moldavského korupčného prostredia.

12.06.2015 11:39
debata

Moldavská justícia podľa neho korupčné škandály nerieši a vláda k tomu nemá potrebné nástroje.

V moldavskej tlači sa v apríli objavili informácie spochybňujúce pravosť Gaburiciho ​​dokumentov o absolvovaní vysokoškolských štúdií. Premiér podľa správ domácich médií štúdium nedokončil a jeho diplom je falošný. Niektorí poslanci vládnej koalície v reakcii na špekulácie požiadali o zásah ministerstvo spravodlivosti. Polícia neskôr začala vyšetrovanie a zistila aj nezrovnalosti vo výkazoch o Gaburiciho ​​stredoškolskom štúdiu. Demisiu Gaburici ohlásil deň potom, čo bol kvôli podozreniu políciou vypočúvaný.

„Moje gesto nie je ústupom, ale krokom vpred. Dúfam, že sa otvorí možnosť vytvoriť v parlamente novú vládnu väčšinu,“ povedal novinárom tridsaťdeväťročný prozápadný politik, ktorý sa do čela moldavskej vlády postavil tento rok vo februári. Dodal, že si neželá, aby pátranie po podrobnostiach jeho štúdia sa stalo predmetom verejnej diskusie. „Nie som politik, ale manažér. Nechcem byť účastníkom politických hier,“ dodal.

Gaburici dal štvrtkový policajný výsluch do súvislosti s jeho útokom proti moldavskej justícii, ktorá podľa neho sabotuje vyšetrovanie veľkého bankového škandálu. Moldavská centrálna banka istila tri finančné ústavy, ktoré dohromady obhospodarujú tretinu bankových aktív krajiny a poskytli pôžičky v celkovej výške jednej miliardy dolárov, čo predstavuje 15 percent hrubého domáceho produktu chudobnej postsovietskej republiky.

Transakcie sa odohrali bleskovo na konci minulého novembra krátko pred parlamentnými voľbami, ktoré tesne vyhrali proeurópske strany pred proruskou opozíciou. Príjemcu pôžičiek sa nepodarilo zistiť a panuje podozrenie, že peniaze ukradli. Podľa správy parlamentnej komisie bola časť peňazí prevedená do štyroch ruských bánk.

Gaburici minulý víkend vyzval kvôli afére na odvolanie vedúcich činiteľov prokuratúry, centrálnej banky a komisie pre finančné trhy. Pohrozil, že odstúpi, ak prezident a parlament do mesiaca jeho žiadosti nevyhovie. Deň nato bol predvolaný na výsluch kvôli škandálu s vysokoškolským diplomom.

debata chyba
Viac na túto tému: #demisia #premiér #Rumunsko #falošný #diplom #gaburici