Pakistan zastavil činnosť organizácie Save the Children

Pakistanské úrady zastavili činnosť charitatívnej organizácie Save the Children a dali jej 15 dní na odchod z krajiny. Dôvodom je údajná špionážna a protipakistanská činnosť.

12.06.2015 11:46
debata (2)

Polícia už uzavrela kancelárie organizácie v hlavnom meste Islamabad. Nemenovaný policajný dôstojník povedal, že polícia monitorovala telefonáty a sledovala kancelárie Save the Children a jej aktivity vyhodnotila ako „veľmi podozrivé“. Organizácia vo vyhlásení vyjadrila protest proti konaniu polície a uviedla, že sa už obrátila na tie „najvyššie miesta“.

„Našu prácu vykonávame v úzkej spolupráci s vládnymi ministerstvami po celej krajine s cieľom zlepšiť systém služieb v oblasti zdravotníctva, výživy, vzdelávania a starostlivosti o deti,“ uviedla Save the Children, ktorá je v Pakistane už 35 rokov.

Save the Children sa dostala do sporu s pakistanskou vládou v roku 2011, keď organizáciu spojili s doktorom Šakílom Afrídím, ktorý CIA pomohol vypátrať lídra Al-Kaidy Usámu bin Ládina. Pakistanské úrady vtedy vyhostili všetkých zahraničných pracovníkov organizácie, no v krajine naďalej pracovalo asi 1 000 jej pakistanských zamestnancov. Úrady však kládli Save the Children v práci prekážky.

„Tieto obmedzenia zablokovali pomoc pre milióny detí a ich rodiny,“ vyhlásil nemenovaný zamestnanec organizácie. Pakistan v poslednej dobe sprísnil podmienky pre prácu charitatívnych a humanitárnych organizácií s tvrdením, že ich aktivity sú často zásterkou na špionážnu činnosť.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Pakistan #vyhostenie #charitatívna organizácia #save the children