Počas útoku zomrel veliteľ milícií Šabáb, tvrdí Keňa

Kenská armáda cez víkend údajne zabila regionálneho veliteľa somálskych islamistických milícií Šabáb a zrejme aj jedného Brita, ktorý sa pripojil k extrémistom. Stalo sa to pri útoku radikálov na kenskú vojenskú základňu na severe krajiny.

15.06.2015 10:22
debata

Podľa pondelkového oznámenia kenských úradov zahynulo počas útoku 11 radikálov a dvaja kenskí vojaci. O život vraj prišiel aj jeden z veliteľov extrémistov Luqman Osman Issa, ktorému Keňa kladie za vinu vykonanie útoku na kenskú oblasť Mpeketoni pred rokom. Vtedy zahynulo približne 65 ľudí.

Medzi tými, kto prišiel o život počas víkendu je zrejme aj britský občan Thomas Evans, ktorý sa nechal premenovať na Abdula Hakima. Oznámenie kenských úradov majú potvrdiť forenzní experti, ktorí sa pokúsia mŕtvoly identifikovať na základe vzoriek DNA.

Na začiatku apríla islamskí radikáli napadli univerzitu v Garisse, kde zabili takmer 150 ľudí, väčšinou študentov a ďalších asi 80 ľudí zranili. Útok na univerzitu bol najkrvavejším teroristickým činom, ktorý Šabáb v Keni spáchal.

Vojnu proti Keni milícia Šabáb naplno rozpútala atentátom na nákupné stredisko Westgate v Nairobi, pri ktorom v septembri 2013 zahynulo najmenej 67 ľudí.

debata chyba
Viac na túto tému: #keňa #Šabáb