Ostreľovanie na východe Ukrajiny neustáva, vyžiadalo si jednu obeť

Život jedného vojaka ukrajinskej armády si vyžiadala mínometná paľba proruských separatistov na obec Krymske v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny. Podľa ukrajinských tlačových agentúr o tom v pondelok informoval gubernátor Luhanskej oblasti Hennadyj Moskaľ.

15.06.2015 10:59
debata (24)

Ostreľovanie obce sa začalo v nedeľu popoludní a pokračovalo až do pondelkových skorých ranných hodín, spresnila agentúra Ukrinform. Situácia na východe Ukrajiny sa výrazne nezmenila. Obe strany sa aj dnes navzájom obvinili z ostreľovania pozícií svojich jednotiek.

Kým ukrajinská armáda podľa agentúry RIA Novosti písala až o 100 prípadoch ostreľovania za posledných 24 hodín, proruské sily uviedli, že intenzívna paľba vládnych jednotiek, ktorej terčom bolo v nedeľu mesto Doneck, si vyžiadala najmenej desať ranených. Ranený bol aj fotograf agentúry AFP. Podľa proseparatistickej agentúry DAN ostreľovanie mesta v noci nadnes prestalo.

Agentúra UNIAN s odvolaním sa na televízny kanál 112 Ukrajina dnes informovala, že príslušníci roty Pravého sektora v nedeľu počas rozviedky v okolí obce Šyrokyne zadržali občana Ruska, ktorý bojoval v oddieloch samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR).

Podľa dokladov, ktoré mal zajatec pri sebe, ide o obyvateľa Stavropoľského kraja na juhu Ruska, ktorý bol vodičom-mechanikom. Rus mal pri sebe „vojenskú knižku a pas DĽR“. Veliteľ roty Pravého sektora, ktorá ho zadržala, uviedol, že protivník nežiadal o prepustenie a nenavrhoval ani svoju výmenu za zajatca z radov ukrajinskej armády.

Ruské vedenie od začiatku konfliktu na východe Ukrajiny popiera účasť svojich vojakov v ňom, ako aj vysielanie vojenskej pomoci v podobe zbraní, munície alebo vojenských inštruktorov.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #doneck #kríza na Ukrajine #proruskí separatisti #ostreľovanie