Cameron nespojí referendum o EÚ s regionálnymi voľbami

Britský premiér David Cameron sa v utorok zaviazal, že sa referendum o tom, či má Británia zostať členom Európskej únie, neuskutoční 5. mája budúceho roka súčasne s regionálnymi voľbami v Škótsku, Walese a Severnom Írsku.

16.06.2015 21:58
David Cameron Foto:
Britský premiér David Cameron.
debata (1)
Podľa vyjadrenia jeho hovorkyne vláda predložila v tomto zmysle dodatok k legislatíve, ktorú prerokúva parlament.

Cameron doteraz hovoril, že je „otvorený“ usporiadaniu referenda 5. mája súčasne s voľbami. Jeho taktizovanie naznačuje, čomu čelí, ak chce udržať svoju stranu jednotnú v otázke, ktorá prispela k pádu dvoch jeho bezprostredných predchodcov. A to napriek tomu, že konzervatívci vo voľbách minulý mesiac prekvapivo získali jasnú väčšinu.

Euroskeptickí konzervatívci sa ponosovali, že 5. máj 2016 je príliš skoro, aby sa mohla uskutočniť riadna debata, a že usporiadať referendum v rovnaký deň ako regionálne voľby bude mätúce.

Britský minister pre Európu David Lidington tiež písomne konzervatívnym poslancom sľúbil, že Cameron sa s nimi v najbližších mesiacoch dohodne na kompromise ohľadne pravidiel týkajúcich sa toho, ako sa má vláda správať počas posledných štyroch týždňov kampane pred referendom. Premiér doteraz hovoril, že vláda nezostane „neutrálna“ a v posledných týždňoch pred referendom bude jasne prezentovať svoj názor. Euroskeptickí poslanci namietali, že vláda by mala mlčať, aby neovplyvňovala diskusiu.

Ide už o druhý Cameronov obrat v názoroch za dva týždne. Na summite skupiny G7 v Nemecku minulý týždeň dal ultimátum vlastným ministrom v súvislosti s EÚ, ktoré však obratom odvolal. V stredu bude Cameron rokovať o svojich predstavách reformy EÚ s talianskym premiérom Matteom Renzim a v ďalších dňoch s premiérmi Slovenska, Slovinska a Luxemburska a s predsedom Európskeho parlamentu Martinom Schulzom, dodal Reuters.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #David Cameron