Grécky premiér priostruje: Veritelia sú zločinci

Grécko sa vzoprelo tomu, čo premiér Alexis Tsipras nazval pokusom "ponížiť" jeho vládu a ľud. S priostrenou rétorikou tiež po prvý raz obvinil Medzinárodný menový fond - MMF z "kriminálnej" zodpovednosti za kritickú situáciu, v ktorej sa dnes Grécko ocitlo.

17.06.2015 07:39
Grécko, Atény, demonštrácia Foto: ,
Aténsky zamestnanec komunálnych služieb protestuje proti ich privatizácii, čo je jeden z ústupkov Grécka voči medzinárodným veriteľom.
debata (86)

Na stretnutí s poslancami svojej radikálne ľavicovej strany Syriza Tsipras vyhlásil, že chce dosiahnuť dohodu, ktorá by ukončila reči o odchode Grécka z eurozóny. Súčasne však zdôraznil, že jeho vládu si Gréci zvolili preto, aby skoncovala s úspornými opatreniami a preto nepristúpi na takú dohodu s veriteľmi, na ktorú by doplatili dôchodcovia a pracujúci s nízkymi príjmami.

„Pripomienky Tsiprasa môžu prehĺbiť patovú situáciu medzi Aténami a jej veriteľmi, uprostred rastúcich príznakov, že Grécko smeruje k bankrotu, ktorý by ho mohol dotlačiť k odchodu z eurozóny,“ komentoval prejav gréckeho premiéra portál aténskeho denníka Kathimerini.

Grécky premiér dal najavo, že Atény neuhradia časť svojho dlhu MMF, ktorá je splatná koncom mesiaca, ak sa im nepodarí včas uzavrieť novú dohodu o finančnej pomoci s medzinárodnými veriteľmi. „Naliehanie na program škrtov, ktorý zlyhal a na neprijateľných opatreniach, je nielen zlé, ale s najväčšou pravdepodobnosťou slúži politickým cieľom a plánu, ako ponížiť nielen vládu, ale aj grécky ľud,“ vyhlásil. Ostrie kritiky pritom namieril osobitne na menový fond. „Nastal čas, aby sme návrhy MMF odsúdili nielen my, ale aj Európa. MMF má trestoprávnu zodpovednosť za dnešnú situáciu,“ zdôraznil.

Časť gréckej verejnosti si robí nádeje, že keď sa ich krajina nedočká pomoci od Západu, mohla by ju získať na Východe. Tsipras, ktorý udržiava blízke vzťahy s Ruskom, sa v piatok chystá do Petrohradu, kde má dohodnutú schôdzku so šéfom Kremľa Vladimirom Putinom.

Väčšina Grékov stále podporuje tvrdý vyjednávací postoj Tsiprasovej vlády. Podľa čerstvého prieskumu agentúry GPO si však tri štvrtiny občanov neželajú vystúpenie z eurozóny. S tým, že rokovania s veriteľmi skončia krachom ráta iba osem percent opýtaných, kým dve tretiny si myslia, že dohoda sa napokon zrodí vďaka ústupkom gréckej strany.

Tsipras v utorok znova naznačil, že v rokovaniach s veriteľmi, ktoré sa dostali do slepej uličky, sa jeho vlády nechystá ustúpiť. „Budeme trpezlivo čakať, kým u veriteľov preváži realizmus. Nemáme žiadne právo pochovať európsku demokraciu v krajine, kde sa zrodila,“ zopakoval svoju tézu, že by bolo zradou demokracie, keby jeho vláda porušila sľub skoncovať s úspornými opatreniami, na ktorý jej voliči pred 4,5 mesiacmi dali mandát.

Veritelia od Atén žiadajú zvýšenie DPH na väčšinu tovaru a služieb, ako aj zníženie nákladov na dôchodkový systém. Po plánovanom zrušení škrtov spred troch rokov, čo bude štátnu pokladňu stáť takmer 1,5 miliardy eur ročne, sa má priemerná grécka penzia opäť priblížiť k nemeckej, hoci hospodársky výkon oboch krajín je výrazne rozdielny. Tsipras však tento argument veriteľov ignoruje a dôchodky chce vrátiť na úroveň z roku 2012.

Príprava na Grexit nie je tabu

Británia uviedla, že intenzívnejším spôsobom rieši, ako zmierniť dosahy prípadného odchodu Grécka z eurozóny. Vyhlásil to minister financií George Osborne.

"Nemali by sme podceňovať možný dosah na finančnú dôveru,“ povedal britský politik v súvislosti s možným Grexitom, teda koncom Grécka v eurozóne.

Grécky premiér Alexis Tsipras Foto: SITA/AP, Geert Vanden Wijngaert
Alexis Tsipras Grécky premiér Alexis Tsipras

Rokovanie medzi veriteľmi a Aténami sú na mŕtvom bode. Grécku dochádzajú peniaze, bez dohody nemá prístup k 7,2 miliardy eur z podporného programu. Do konca júla má pritom uhradiť Medzinárodnému menovému fondu (MMF) 1,6 miliardy eur.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová v tejto situácii vyhlásila, že urobí všetko, čo je možné, aby Grécko zostalo v eurozóne. „Sústredím všetku energiu, aby som pomohla nájsť trom inštitúciám riešenie,“ citovala Merkelovú agentúra Bloomberg. Kancelárka odkázala na rokovania Grécka z IMF, Európskou centrálnou bankou a Európskou komisiou.

Ďalšou kľúčovou schôdzkou bude stretnutie ministrov financií eurozóny vo štvrtok. Atény však už ohlásili, že euroskupine nemienia predložiť žiadny ďalší návrh. Preto sa špekuluje aj o mimoriadnom summite lídrov štátov eurozóny.

Možnosti, ako riešiť situáciu aj bez Grexitu, stále existujú. Podľa niektorých expertov sa eurozóna blíži v prípade Grécka k cyperskému scenáru. V roku 2013 musela krajina zaviesť kontrolu výberu vkladov, aby zabránila odlevu kapitálu z krajiny. Cyprus po splnení tvrdých podmienok dostal úver desať miliárd dolárov.

Autor: am, PRAVDA

© Autorské práva vyhradené

86 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #EÚ #vyjednávanie #Alexis Tsipras