Le Penová 'vdýchla' život novej frakcii v europarlamente

Pravica v Európskom parlamente sa mobilizuje. Potvrdila to utorková informácia, podľa ktorej v EP vznikla nová frakcia okolo francúzskeho krajne pravicového Národného frontu Marine Le Penovej. Spoločne s Francúzkou jej bude predsedať aj Holanďan Marcel de Graaff.

17.06.2015 10:02
Marine Le Penová Foto: ,
Marine Le Penová
debata (9)

„Skupina vznikla v pondelok, keď sme o tom informovali vedenie Európskeho parlamentu,“ citujú agentúry z utorkového vyhlásenia francúzskej političky. Pritom približne ešte pred rokom, v máji 2014, získala francúzska pravicová Marine Le Penová vo voľbách v EP iba 23 zo 74 kresiel určených Francúzsku, čo jej nedovolilo vytvoriť frakciu, na ktorú Le Penová potrebovala 25 poslaneckých miest zo siedmich členských štátov únie. Dnes je však situácia úplne iná.

„Členmi novej frakcie sú okrem viac ako 20 poslancov Národného frontu holandská Strana za slobodu, Slobodná strana Rakúska, talianska Liga severu a belgický Flámsky záujem. Doplnili ich dvaja poslanci z poľského Kongresu novej pravice a britská europoslankyňa zvolená za Stranu nezávislosti Spojeného kráľovstva, ktorá ju v marci vylúčila zo svojich radov. Nová frakcia tak spĺňa podmienky EP,“ informovala v súvislosti so vznikom novej frakcie v EP napríklad aj Charkovská informačná agentúra na svojom portále Nahnews.org.

Podľa Le Penovej, ktorá zrod novej frakcie oznámila v utorok na tlačovej konferencii v Bruseli, informovala bez konkretizovania, že v „najbližšom období počet členov frakcie vzrastie z 36 na 37“.

Podľa viacerých informačných zdrojov frakcia okolo Národného frontu zobrala vietor z plachiet napríklad euroskeptickej frakcii Európa slobody a priamej demokracie, ktorá vznikla pod vedením protieurópskej Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva Nigela Faragea a talianskeho Hnutia piatich hviezd bývalého komika Beppeho Grilla. Ako pripomína ČTK, členom spomínanej frakcie je napríklad aj český poslanec za Slobodných Petr Mach.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Európsky parlament #Marine Le Penová #frakcia