Pápež: Modlime sa za odpustenie pre tých, ktorí nechú pomôcť utečencom

Pápež František nepriamo vyzval k pomoci a pochopeniu pre utečencov, ktorí sa snažia dostať do Európy a kritizoval „osoby a inštitúcie“, ktoré pred nimi zatvárajú dvere.

17.06.2015 13:00
Pápež František Foto: ,
Pápež František
debata (61)

Hlava katolíckej cirkvi sa týmto vyjadrením zapojila do celoeurópskej diskusie o potrebe rozdelenia desaťtisícok utečencov medzi jednotlivé krajiny EÚ, ktorá Európu názorovo rozdeľuje.

„Vyzývam vás, aby ste prosili za odpustenie pre ľudí a inštitúcie, ktorí zatvárajú dvere pred ľuďmi, ktorí hľadajú ochranu, hľadajú domov, v ktorom by sa nemuseli báť,“ vyhlásil František počas generálnej audiencie vo Vatikáne. Reagoval tak aj na utorňajšie udalosti, keď talianska polícia nasilu odviedla utečencov v hraničnej obci Ventimiglia. Migranti tam čakajú na otvorenie hraníc do Francúzska.

Talianske médiá priniesli aj konkrétne príbehy niektorých z utečencov, zverejnili napríklad svedectvo jednej rodiny, ktorú po tom, čo priplávali k sicílskych brehom, rozdelili. A práve vo Ventimiglia sa zúfalá matka z Eritrey dozvedela, že jej syn je už v Paríži a odmietla sa pohnúť a ísť s talianskymi policajtmi, ktorí ju chceli nasilu odviezť od francúzskej hranice.

Pápež prosí o odpustenie pre ľudí a inštitúcie, ktoré odmietajú pomôcť utečencom.

Obyvatelia pohraničia nosia utečencom jedlo

Utečenci, ktorí nechcú zostať v Taliansku, sú vo veľmi ťažkej situácii, pretože Paríž sprísnil kontroly a hranice doslova uzavrel. K podobnému kroku siahlo aj Rakúsko.

Miestna polícia z talianskych pohraničných obcí volá po politickom riešení, pretože podľa nej túto situáciu nedokáže dlhodobo udržať. Ľudia nocujú na skalách na pobreží, prípadne na železničnej stanici. Miestni im nosia vodu, jedlo či prikrývky, všetko je to však len dočasné riešenie.

Zatváranie hraníc či odmietanie utečencov podľa pápeža nie je správne, pretože podľa jeho slov „títo naši bratia a sestry hľadajú útočisko ďaleko od svojich krajín, hľadajú domov, kde by mohli žiť bez strachu“. František zároveň vyzval medzinárodné spoločenstvo, aby pomohli zastaviť dôvody pre túto nútenú migráciu.

Významný posun v rovnomernejšom rozdeľovaní utečencov po Európe vyzerá byť v nedohľadne po utorňajšom rokovaní ministrov vnútra členských krajín EÚ, počas ktorého zhruba desiatka štátov dala najavo odpor proti kvótam pre prijímanie utečencov, ktoré navrhla Európska komisia. Medzi týmito krajinami, ktoré kvóty odmietajú a ktoré pápež vyzval, aby nezatvárali pred problémom s utečencami dvere, je aj Slovensko.

Taliansky premiér Matteo Renzi členov EÚ, ktorí kvóty odmietajú, rázne vyzval, aby konečne prejavili svoju solidaritu a pomohli najmä jeho krajine a Grécku.

61 debata chyba
Viac na túto tému: #pápež František #utečenci #kvóty #migrácia