KĽDR ničí najhoršie sucho za posledné storočie

Severnú Kóreu zasiahli najhoršie suchá za posledných sto rokov a zapríčinili rozsiahle škody v poľnohospodárstve. Uviedla to v stredu agentúra AP s odvolaním sa na severokórejskú štátnu agentúru KCNA.

17.06.2015 15:30
Severná Kórea, KĽDR, sucho, ryža, pole,... Foto: ,
KĽDR zasiahli najväčšie suchá za posledných 100 rokov.
debata

Extrémne suchá spôsobili v Severnej Kórei vyschnutie približne 30 percent tamojších ryžových polí, ktoré musia byť zvyčajne na začiatku leta sčasti ponorené do vody.

„Vodná hladina nádrží je na najnižšej úrovni, zatiaľ čo rieky a potoky vysychajú,“ informovala v utorok KCNA a dodala, že sucho v KĽDR je najhoršie za uplynulých 100 rokov.

Predstaviteľ juhokórejského ministerstva zjednotenia, ktorý si neželal byť menovaný, potvrdil, že v Kórei zaznamenali v máji tohto roka neobvykle málo zrážok. Pokiaľ budú suchá pretrvávať do začiatku júla, produkcia ryže a zemiakov môže v porovnaní s priemerným rokom klesnúť až o 20 percent.

V snahe zmierniť škody v poľnohospodárstve sadia iné druhy plodín aj na ryžové polia.

Severná Kórea zažila ničivý hladomor v 90. rokoch minulého storočia. Nadmerné suchá si vtedy nepriamo vyžiadali životy státisícov obyvateľov.

Hladomor v Kórei zrejme zapríčinil aj oslabenie ekonomickej kontroly komunistickou vládou – poškodil totiž štátny systém verejnej distribúcie potravín a na neoficiálnych trhoch tak „vydláždil“ cestu súkromnému sektoru, analyzuje AP.

debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #sucho