Šelma v centre Tbilisi napadla človeka, zrejme ho zabila

Lev sa schovával v sklade pri plaveckom bazéne neďaleko zoologickej záhrady, z ktorej utiekol počas víkendových záplav. Podľa predbežných správ šelma napadla skladníka, keď vstúpil dnu. Zraneného muža previezli do nemocnice. Medzitým sa zvláštne jednotky a polícia pokúšajú podľa agentúry Interfax leva zneškodniť.

17.06.2015 16:06
debata (1)

Podľa iných zdrojov šelma zabíjala. „Lev z tbiliskej zoo muža smrteľne zranil pri Námestí hrdinov. Špeciálne jednotky zviera prenasledujú,“ uviedla pre AFP hovorkyňa ministerstva vnútra. Rôzne zdroje sa líšia aj v identifikácii zvieraťa, rezort vnútra podľa agentúry TASS označil šelmu za tigra a zároveň potvrdil, že napadnutý muž zraneniam podľahol. Špeciálna zásahová jednotka zviera údajne zranila. Na miesto prišlo vedenie ministerstva aj starosta Tbilisi.

Správy o úteku šeliem zo zoologickej záhrady, ktorú zasiahlo vyčíňanie prírodných živlov, sa objavili hneď po záplavách. Medzitým sa časť zvierat podarilo uspať či zastreliť, ďalšie našli mŕtve.

Ľudia pomáhajú hrochovi, ktorý ušiel zo... Foto: SITA/AP, Tinatin Kiguradze
Tbilisi, záplavy Ľudia pomáhajú hrochovi, ktorý ušiel zo zatopenej zoo v Tbilisi.

Podľa kurátora Petra Velenského z pražskej zoologickej záhrady, ktorý v gruzínskej metropole spolu s ďalšími českými chovateľmi pomáha kolegom, považuje vedenie tbiliskej zoo útok šelmy za možný. „Problém je v tom, že sa nevie, ktoré zvieratá zahyhnuli v troskách a ktorým se eventuálne podarilo utiecť. Celý deň sme z trosiek vyťahovali zvieratá a vytiahli sme ich veľa, ale ešte sme sa k niektorým klietkam nedostali. Je tam asi 70-centimetrová vrstva riedkeho bahna. Mal by tam byť mŕtvy tiger, ale neboli sme schopní ho nájsť,“ doplnil.

V oblasti záplav v centre Tbilisi medzitým záchranári našli 19 ľudských tiel. Sedemnásť obetí identifikovali. Šesť ľudí je stále nezvestných.

Podľa vyhlásenia gruzínskeho vicepremiéra Kacha Kaladzeho dosahujú hmotné škody 45 miliónov dolárov (približne 40 miliónov eur). Pri záplavách uhynula vyše polovica zvierat, ktoré chovali v tbiliskej zoo. Na vyvýšených miestach prežili leopardy, jelene, zebry, nosorožce, tapír a ďalšia zver.

Mimo areálu záhrady sa podarilo nájsť a zachrániť dva medvede, dva krokodíly, vlky, tučniaky, kancov a niekoľko vzácnych operencov.

V Tbilisi kolegom pomáha tím siedmich skúsených chovateľov z českých zoologických záhrad. Podľa Petra Velenského nevyzerá metropola Gruzínska na prvý pohľad veľmi zasiahnutá, aj keď dopravná situácia zostáva zložitá. Zoo, ktorá leží v rokline pri rieke je podľa neho zničená. „V údolí hladina vody dosiahla výšku až 10 metrov a zoologickou záhradou a blízkym okolím sa prehnala vlna kamenia, sute, bahna, konárov a popadaných stromov, ktorá zničila všetko, čo jej stálo v ceste,“ povedal Velenský.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #zoo #Tbilisi #záplavy