Číňania si prenajmú sibírsky Hongkong

Na ruskej pôde s rozlohou väčšou, ako má Hongkong, budú môcť pol storočia hospodáriť Číňania. Gubernátor Zabajkalského kraja Konstantin Iľkovskij potvrdil uzavretie predbežnej dohody s čínskou spoločnosťou Zoje Resourses Investment.

18.06.2015 07:40
Vladimir Putin Foto: ,
Šéf Kremľa Vladimir Putin sa čoraz viac orientuje na spoluprácu s Čínou.
debata (275)

„Ide o vytvorenie spoločného podniku. Z našej strany je to pôda, z ich strany peniaze,“ cituje ho hospodársky denník Vedomosti.

Nebude to žiadny malý fliačik zeme. Podľa Iľkovského sa ráta s uvoľnením až 150-tisíc hektárov poľnohospodárskej pôdy. Ak sa projekt osvedčí, po troch rokoch si Číňania, ktorí sa na Sibíri chystajú pestovať repku olejnú, obilniny, krmoviny a chovať ošípané i hydinu, budú môcť prenajať ďalších 200-tisíc hektárov, čo už bude dohromady 3¤500 štvorcových kilometrov. Na porovnanie: juhočínsky Hongkong, ktorý si v devätnástom storočí na 99 rokov prenajali Briti, má rozlohu 1¤100 štvorcových kilometrov.

Pravda, v porovnaní s rozľahlým Zabajkalským krajom, kde na území takmer desaťnásobne väčšom, ako má Slovensko, žije iba milión obyvateľov, je to takpovediac omrvinka. Nezaberie ani jedno percento z jeho rozlohy. Práve nízka hustota obyvateľstva a nezáujem Rusov o prácu v poľnohospodárstve bráni rozvoju nielen tohto kraja, ale celej Sibíri.

Ekonómovia už dávno naznačovali, že riešením by mohla byť cezhraničná spolupráca s Čínou, ktorá má v porovnaní s obrovskými ľudskými zdrojmi málo poľnohospodárskej pôdy. V Rusku sa však vždy ozývali hlasy varujúce pred expanzionizmom ľudnatého suseda. Až teraz, keď sa vzťahy Moskvy s Pekingom prehĺbili do takej miery, že sa z nich tradičná vzájomná podozrievavosť vytráca, nadchádza možno vhodná chvíľa.

Podľa gubernátora Iľkovského spoločný projekt pomôže zužitkovať ladom ležiacu pôdu a do kraja prinesie už v prvej fáze investície v hodnote 285 miliónov eur. „V sovietskych časoch sa v Zabajkalsku obrábal jeden milión hektárov pôdy, teraz iba dvestotisíc,“ pripomenul. Chýr o dlhodobom prenájme obrovských pozemkov Číňanom vyvolal v Rusku veľký rozruch.

„Štylizácia správ i tón komentárov je panický,“ zhrnul ohlasy denník Moskovskij komsomolec. „Ich celkové vyznenie je takéto: ,začala sa plazivá expanzia Číny do Ruska', ,vlasť rozpredávajú po kúskoch',“ dodal. Kritikom sa tiež zdá byť obdobie 49 rokov, na ktoré si Číňania pôdu prenajmú, príliš dlhé. Experti však prízvukujú, že pri kratšom prenájme hrozí, že dočasní gazdovia z pôdy vyžmýkajú, čo sa dá, bez ohľadu na dôsledky.

Mnohí Rusi sa obávajú, že prenajímanie pôdy Číňanom ešte urýchli ich prisťahovalectvo do prihraničných regiónov, kde by sa podľa analýzy Federálnej migračnej služby mohli už do dvadsiatich rokov stať najpočetnejšou etnickou skupinou. Šéf čínskeho investora v Zabajkalskom kraji Li De-min však tvrdí, že táto migrácia je ekonomicky nevyhnutná. „Potrebujeme dvetisíc až tritisíc ľudí, ale ruskej pracovnej sily je v tejto oblasti veľmi málo,“ povedal Li pre denník Žen-min ž'-pao.

„Bez Číny sa Sibír pozdvihnúť nedá,“ zdôraznil pre BBC sinológ z Moskovského inštitútu MGIMO. „My vložíme pôdu, oni kapitál a pracovnú silu,“ opísal model spolupráce.

© Autorské práva vyhradené

275 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Rusko #Vladimir Putin