Rusko s predĺžením sankcií rátalo, zvažuje protiopatrenia

Rusko nepredpokladá, že by v odvete za predĺženie európskych ekonomických sankcií proti Rusku zaviedlo nové sankcie proti únii. Povedal to vo štvrtok ruský minister hospodárskeho rozvoja Alexej Uljukajev.

18.06.2015 12:00 , aktualizované: 12:10
debata (14)
EÚ sa v stredu rozhodla predĺžiť protiruské sankcie do konca januára. Dôvodom je postup Ruska v kríze na Ukrajine.

„My zachováme súčasný stav,“ povedal Uljukajev s tým, že sa Rusko bude snažiť zachovať symetriu. Rusko po zavedení európskych opatrení uvalilo embargo na dovoz potravín z EÚ a zakázalo vstup desiatkam európskych politikov.

Európske hospodárske sankcie zakazujú vývoz niektorých technológií do Ruska a obmedzujú ruským firmám a ďalším organizáciám prístup na západné finančné trhy. Platí od minulého leta a ich platnosť by bez predĺženia skončila koncom júla.

Ruský minister financií Anton Siluanov v stredu povedal, že Rusko s predĺžením európskych sankcií počítalo.

Šéf ruskej železnice: Opatrenia EÚ sú masochizmus

Ekonomický poradca Kremľa Andrej Belousov zároveň vo štvrtok na medzinárodnom ekonomickom fóre v Petrohrade vyhlásil, že Rusko zvažuje, ako na rozhodnutie EÚ zareaguje. „Uvažujeme o širokej škále akcií. Nemienim odhaľovať opatrenia, ktoré môžeme zaviesť. Záleží to na pozícii EÚ, nevylučujem nič,“ povedal Belousov a odmietol vylúčiť možnosť rozšírenia ruských sankcií do priemyslu.

V ruskej delegácii v Petrohrade je aj šéf ruskej železnice Vladimr Jakunin, ktorý opatrenia EÚ označil za „hospodársky masochizmus“. Zástupca riaditeľa ruskej štátnej rozvojovej banky Vněšekonombank (VEB) Andrej Klepač v Petrohrade nevylúčil, že európske sankcie budú predĺžené aj po januári. „Myslím, že nejde len o polročné predĺženie, ale že sankcie budú trvať dlhšie,“ povedal.

Európske hospodárske sankcie zakazujú vývoz niektorých technológií do Ruska a obmedzujú ruským firmám a ďalším organizáciám prístup na západné finančné trhy. Platia od minulého leta a ich platnosť by sa bez predĺženia skončila koncom júla.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #protiruské sankcie