Existuje riziko, že Rusko spôsobí ďalšie problémy

„Zabudli sme, čo sú ruské tradičné bezpečnostné záujmy,“ uviedol na adresu vzťahov Moskvy a Severoatlantickej aliancie James Appathurai, zástupca námestníka generálneho tajomníka NATO.

19.06.2015 06:00
James Appathurai, NATO Foto:
James Appathurai, zástupca námestníka generálneho tajomníka NATO.
debata (364)

Zároveň však zdôraznil, že aliancia nemôže akceptovať koncept nárazníkových pásiem, o ktorý sa snaží Kremeľ. Rozhovor s Appathuraiom vznikol pre projekt Defence Matters, na ktorom sa podieľa aj denník Pravda.

odkaz
Defense Matters, NATO

Projekt Defence Matters vznikol v spolupráci s európskymi médiami OnAlert (Grécko), Foreign Policy (Rumunsko), LETA News Agency (Lotyšsko)

Viete, čo ste naposledy spomenuli na sociálnej sieti Twitter? Bol to článok o tom, ako dobrá diplomacia znamená pochopenie pozície iných, aj keď s ňou nesúhlasíme. Chápe v súčasnej kríze NATO pozíciu Ruska?
Mnohí z nás ju chápu. Nanešťastie, mnohí nie. Máme tu mimoriadne vážne nepochopenie z oboch strán. Je tiež jasné, že Rusko nás nechápe. A verí vlastnému tvrdeniu, že NATO ho obkľučuje. Je pre mňa v podstate nepochopiteľné, prečo to tak vníma. Ale vidí alianciu ako hrozbu a sú v tom aj historické dôvody. Takže politika otvorených dverí NATO a protiraketová obrana sú pre Moskvu problémom. Na druhej strane sme tiež zabudli na to, čo sú tradičné ruské bezpečnostné záujmy.

A tie sú?
Po prvé to zahŕňa vytvorenie nárazníkového pásma. Rusko sa snaží o jeho znovuobnovenie. Je to zjavné. Po druhé sú pre Rusko dôležité jeho jadrové spôsobilosti. Preto vníma protiraketovú obranu ako riziko. Pretože atómové spôsobilosti sú jadrom ruskej obrannej doktríny. Lenže, aj keď pochopíme ruský pohľad, neznamená to, že ho musíme akceptovať. Nemôžeme súhlasiť s vytváraním nárazníkových pásiem.

Mohli by sme Rusko povzbudiť v tom, aby nevnímalo politickú nezávislosť krajín ako hrozbu, hoci si tieto štáty vyberú západnú orientáciu.

Bola by preto vhodná nejaká priama debata, že síce chápeme pohľad Ruska, ale že ho nemôžeme prijať, teda musíme nájsť iný spôsob fungovania vzťahov?
Môj osobný pohľad je, že nemôžeme akceptovať nárazníkové pásma. Môžeme Rusku povedať, že rozumieme jeho pohľadu, ale nemôžeme ho prijať. Mohli by sme Rusko povzbudiť v tom, aby nevnímalo politickú nezávislosť krajín ako hrozbu, hoci si tieto štáty vyberú západnú orientáciu. Je to, samozrejme, ľahké povedať, ale ťažké je to naplniť.

Čo sa týka jadrových pilierov Ruska, tak zdôraznime, že by malo prestať s atómovými hrozbami, ako napríklad nedávno proti Dánsku. Nikto neohrozuje politiku ruského jadrového odstrašenia a spôsobilosti, ktoré s tým súvisia. Protiraketová obrana nemá takú kapacitu. Verím, že v tomto sa môžeme pohnúť dopredu. Nelíšime sa v pohľadoch, len si nerozumieme. Rusko nechce, aby niečo predstavovalo hrozbu pre politiku jeho jadrového odstrašenia. A my ňou nie sme. Vieme to dokázať. Skúsili sme to. Dohoda by mala byť možná.

Zdá sa, že Rusko nepočúva.
Počúva, ale neverí nám. Ponúkli sme spoluprácu. Prepojenie ruského systému, ak bude existovať, s naším. Samozrejme, že Rusko sa pozerá aj na iné časti amerického protiraketového systému, ako sú tie v Ázii. Ale čo sa týka čísel a umiestnenia a princípov a faktov, tak musí existovať spôsob, ako dosiahnuť dohodu.

S akými predpokladmi momentálne NATO pracuje, čo sa týka vzťahu s Ruskom? Bude pokračovať ďalšia konfrontácia, alebo existuje nejaký dôvod na optimizmus?
Vidím to tak, že existuje reálne riziko ďalších destabilizačných krokov zo strany Ruska, a preto aj pokračujúceho napätia medzi nami. Prečo to tak vnímam? Mám tri dôvody. Prvým je to, čo Rusko robí. Zvyšuje obranný rozpočet, otvára nové vojenské zariadenia, viac sa spolieha na jadrové kapacity. A, samozrejme, dotýka sa to aj toho, čo robí na Ukrajine, v Gruzínsku a Moldavsku.

Druhým dôvodom je to, čo Rusko hovorí. Nejde len o rétoriku. Moskva si vyhradzuje právo zasiahnuť všade tam, kde sú rusky hovoriaci obyvatelia, držitelia ruských pasov a tam, kde je to tajomné historické ruské územie. Čo nie je veľmi jednoznačne definovaný termín. Tretím dôvodom je narastajúca ruská závislosť od vojenskej doktríny, ktorá sa sústredí na vytváranie nejasností, klamu a preempcie.

Stále pokračuje debata , že ak by NATO neurobilo nič, bolo by to pozvánka pre protivníka. Keď však zájde príliš ďaleko, len to povedie k eskalácii napätia. Ako nájsť rovnováhu?
Je to otázka za milión dolárov. Rokujeme o postupoch v aliancii, ale máme aj bilaterálne iniciatívy. Nemám jednoduchú odpoveď. Veľmi robustná obrana NATO je však niečo, o čom nemienime diskutovať. Je absolútne kľúčové, aby bolo územie aliancie vnímané ako nedotknuteľné. Je to značný príspevok do stability Európy.

NATO zahŕňa 28 krajín a miliardu ľudí. Potom je tu, samozrejme, otázka, čo s ďalšími štátmi. Koľko podpory vieme poskytnúť, aby sme zvýšili ich odolnosť proti Rusku? Veľa sme dali Ukrajine, ešte viac Gruzínsku. A poskytujeme podporu aj Moldavsku. V Gruzínsku niektorí spojenci robia ešte viac bilaterálne. Aj na Ukrajine. Je to správna cesta.

Nebudeme mať úplnú zhodu v NATO, čo sa týka poskytnutia útočných zbraní Kyjevu. Ak sa to však členské štáty rozhodnú urobiť, môžeme mať spoločnú pozíciu v NATO, ale rovnako im umožníme pokračovať vo vlastných iniciatívach. Myslím, že je to správna rovnováha.

V ukrajinských ozbrojených silách sa jednoznačne nachádzajú aj nacionalistické elementy, označované aj ako fašistické. Je to pre NATO problém?
Všetky krajiny aliancie si želajú, aby extrémistov vylúčili z ozbrojených síl Ukrajiny tak rýchlo, ako sa len dá. A viem, že prezident Petro Porošenko sa na to dosť sústreďuje. Aj preto, že pre Rusko je to ľahký cieľ kritiky.

Povedzme, že sa v Estónsku objaví sto malých zelených mužíkov. Čo urobí NATO?
Na to je ľahká odpoveď. Myslím, že to bol estónsky šéf generálneho štábu, ktorý povedal, že keď sa zelení mužíci zjavia, tak ich zastrelia. Je to pomerne jednoduché. Z pohľadu NATO môžem povedať, že vojaci aliancie tam budú. Žiadny členský štát nebude čeliť infiltrácii sám, bez ohľadu na to, odkiaľ by prišla. Ak sa protivník stretne s jedným vojakom NATO, stretne sa aj s vojakmi všetkých 28 krajín aliancie.

Celý rozhovor (v angličtine) si prečítajte na www.defencematters.org

© Autorské práva vyhradené

364 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #NATO #Defence Matters