Dánska premiérka podala po prehratých voľbách demisiu

Dánska sociálnodemokratická premiérka Helle Thorningová-Schmidtová podala demisiu v reakcii na porážku vo štvrtkových parlamentných voľbách.

19.06.2015 08:07 , aktualizované: 13:00
Helle Thorningová-Schmidtová Foto: ,
Dánska premiérka Helle Thorningová-Schmidtová.
debata (1)

Odstupujúca šéfka vlády podala demisiu do rúk dánskej kráľovnej Margaréty II., ktorú súčasne oficiálne oboznámila s výsledkami volieb. Úradujúcou premiérkou zostane až do nástupu nového kabinetu, uviedla agentúra AP.

Thorningová-Schmidtová po skončení stretnutia v kráľovskom paláci v Kodani neposkytla vyjadrenie pre médiá. V reakcii na volebné výsledky sa táto 48-ročná politička vzdáva aj postu šéfky vládnej sociálnodemokra­tickej strany.

Premiérkino odstúpenie je prvým krokom v procese zostavovania novej vlády. Pozorovatelia sa zhodujú v tom, že predpokladaného budúceho ministerského predsedu, stredopravého opozičného lídra Larsa Lökkeho Rasmussena, čakajú náročné a dlhé koaličné rokovania. Tie by sa mali podľa agentúry AP začať ešte dnes a mohli by potrvať aj niekoľko týždňov.

Sociálni demokrati pod vedením Thorningovej-Schmidtovej síce skončili vo voľbách na prvom mieste, ale nedokázali si zaistiť parlamentnú väčšinu. Potrebných 90 kresiel v 179-člennom dánskom parlamente naopak získal stredopravý blok.

Novú vládu sa pokúsi zostaviť expremiér Rasmussen, jeho pozícia v koaličných rokovaniach však nebude ľahká. Jeho liberálnu stranu totiž vo voľbách tesne predstihli pravicoví populisti z Dánskej ľudovej strany (DPP), ktorí sa stali druhou najsilnejšou stranou.

Rasmussen bude musieť zrejme urobiť veľké ústupky v prospech DPP, ktorá presadzuje znovuzavedenie kontrol na dánskych hraniciach a vrátenie niektorých právomocí odovzdaných Bruselu.

Napriek tomu, že DPP sa stala najsilnejšou stranou v stredopravom tábore, nie je pravdepodobné, že by sa novým premiérom stal jej líder Kristian Thulesen Dahl. Ostatné stredopravé strany totiž na tento post presadzujú Rasmussena.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Dánsko #Helle Thorningová-Schmidtová