Krajinám EÚ sa nedarí postihovať osoby z ruského sankčného zoznamu

Krajinám Európskej únie sa príliš nedarí napĺňať sankcie namierené v súvislosti s konfliktom na Ukrajine proti súkromným osobám v Rusku.

19.06.2015 10:49
debata (28)

Z rozsiahlych rešerší, ktoré spoločne vypracovalo sedem veľkých európskych denníkov, vyplýva, že sa úradom príliš nedarí blokovať majetok, ktorý má celkom 151 ľudí z únijného sankčného zoznamu uložený v štátoch dvadsaťosmičky. Deväť krajín vrátane Slovenska ešte nezmrazilo vôbec žiadny ruský majetok, ďalším štátom sa podarilo zmraziť len veľmi malé sumy, napísal jeden zo zúčastnených denníkov, nemecký Die Welt.

„Sankcie proti súkromným osobám sú v podstate neúčinné,“ uviedol Die Welt v titulku. Podľa neho novinári zistili, že sa v Španielsku, na Malte, vo Fínsku, Chorvátsku, Slovinsku, Slovensku, Maďarsku, Írsku a v Litve protiruské sankcie ešte majetku žiadnej z osôb na zozname Európskej únie nedotkli. V niekoľkých ďalších krajinách sú potom úspechy úradov pri blokovaní bankových účtov a ďalšieho majetku len veľmi obmedzené. Napríklad vo Švédsku zatiaľ pozastavili právo nakladať len sumu 200 eur; na Cypre, ktorý si Rusi ako miesto podnikania a ukladanie majetku obzvlášť obľúbili, bolo zmrazených len 120 000 eur.

V Nemecku zatiaľ úrady zakázali ruským fyzickým osobám a organizáciám prístup k sume 123 343 eur, sankcie ale postihli napríklad majetok čečenského vodcu Ramzana Kadyrova. Jeho dva tamojšie dostihové kone nesmú získavať peniaze z dotácií pri pretekoch, ani ich nie je možné predať. Zákaz sa týka aj ďalších Kadyrovových koní ustajnených v Česku.

Diplomati členských krajín Európskej únie sa v stredu zhodli na predĺžení hospodárskych sankcií voči Rusku do konca januára budúceho roka. Na sankčnom zozname EÚ je teraz zaradených 151 jednotlivcov a 37 subjektov, okrem toho únia zakazuje export určitých technológií do Ruska a obmedzuje ruský prístup na finančné trhy. Vlastné protiruské sankcie vyhlásili aj ďalšie krajiny sveta, vrátane USA a Kanady.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #protiruské sankcie