Texas zakazuje sobáše homosexuálov, povolil však rozvod lesbického páru

Najvyšší súd štátu Texas potvrdil rozhodnutie súdu nižšieho stupňa o rozvode homosexuálneho páru, a to aj napriek tomu, že sobáše osôb rovnakého pohlavia zákony tohto štátu zakazujú. Súd schválil rozvod Angelique Naylorovej a Sabiny Dalyovej, ktoré uzavreli manželstvo v štáte Massachusetts.

19.06.2015 20:51
debata (7)

Rozhodnutie, ktoré je precedentné, padlo v dobe, keď sa čaká na verdikt federálneho Najvyššieho súdu v otázke homosexuálnych sobášov. Najvyšší súd má rozhodnúť, či sú zákazy sobášov gejov a lesieb v rozpore s americkou ústavou.

Obe ženy údajne vyriešili svoje rodinné a finančné väzby a texaský súd toto rozhodnutie potvrdil bez ohľadu na to, či sú zosobášené alebo nie, odôvodnil svoje rozhodnutie Najvyšší súd štátu Texas.

Guvernér Greg Abbott ale s rozvodom lesbického páru nesúhlasí a pýta sa, ako môžu súd osoby rovnakého pohlavia v Texase rozviesť, keď zo zákona platného v tomto štáte nemohli byť zosobášené. „Rozhodnutie texaského Najvyššieho súdu je legálne chybné a smutné,“ vyhlásil Abbott.

Boj homosexuálov v USA za rovnoprávnosť trvá desiatky rokov. V súčasnej dobe homosexuálom umožňuje uzavrieť manžesltvo 36 z 50 amerických štátov a tiež Washington, ktorý má v rámci USA status federálneho dištriktu.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #rozvod #Texas #homosexuálne páry