Rodiny obetí útoku v kostole Roofovi odpustili, ich výpovede ho nezaujímali

Dylann Roof, obvinený zo zabitia deviatich osôb v černošskom kostole v Charlestone, predstúpil v piatok prvý raz pred súd v Južnej Karolíne. Stalo sa tak prostredníctvom videomosta zo štátneho väzenia, do ktorého bol po zatknutí umiestnený. Spolu s ním vypovedali pred sudcom aj rodiny obetí.

20.06.2015 09:24
Dylann Roof Foto:
Dylann Roof na zázname krátko pred tým, ako sa postavil pred súd.
debata (2)

Dylann Roof, oblečený vo väzenskej kombinéze a s putami na rukách, hovoril krátko a stručne, pričom vždy reagoval iba na otázky sudcu. Na otázku koľko má rokov odpovedal 21, uviedol tiež, že je nezamestnaný. Roof na výpovede rodinných príslušníkov obetí nereagoval, počas ich rozprávania neprejavoval emócie.

Cieľom piatkového pojednávania bolo rozhodnutie o prípadnom Roofovom prepustení na kauciu. Hlavný sudca James Gosnell odsúhlasil Roofovi kauciu milión dolárov za obvinenie súvisiace s nezákonným držaním zbrane. Na obvinenie z deväťnásobnej vraždy sa kaucia nevzťahuje. Podľa v piatok zverejneného policajného vyhlásenia obžalovali Roofa z vraždy všetkých deviatich osôb, ktoré zabil niekoľkými ranami a z uskutočnenia „rasovo motivovaného vyhlásenia“, ktoré povedal pred nemenovaným svedkom.

Príbuzní deviatich obetí streľby v historickom kostole Emanuel v centre Charlestonu hovorili v piatok počas pojednávania o láske a strelcovi odpustili. Pozostalí podozrivému z vraždy radili, aby učinil pokánie, oľutoval svoje hriechy poprosil boha o pokoj pre svoju dušu. „Odpúšťame vám, moja rodina vám odpúšťa,“ povedal Anthony Thompson.

Rodiny obetí smútia za svojimi blízkymi, ktorí... Foto: SITA/AP, Curtis Compton
Charleston, kostol, streľba Rodiny obetí smútia za svojimi blízkymi, ktorí prišli o život počas streľby v kostole.

V súdnej sieni, v ktorej sa na televíznej obrazovke vysielala Roofova tvár z väzenia, vypovedala tiež Felecia Sandersová, ktorá stredajší útok prežila vďaka tomu, že predstierala, že je mŕtva, prišla však o syna.

Šéf charlestonskej polície Greg Mullen povedal, že páchateľ sa v stredu večer takmer hodinu v kostole modlil, kým začal strieľať zo zbrane kalibru .45. Následne z miesta činu ušiel na aute. Do nočného pátrania po ňom nasadili množstvo policajtov i služobný vrtuľník vybavený svetlometom. Zadržaný bol pri dopravnej kontrole v Shelby.

Obeťami jeho streľby v kostole bolo deväť ľudí vrátane miestneho černošského pastora Clementu Pinckneyho (41), ktorý bol tiež členom Senátu štátu Južná Karolína. Podľa úradov išlo o čin z nenávisti. Roof sa v piatok ku svojim činom priznal a uviedol, že plánoval vyvolať rasové nepokoje.

K útoku došlo v historickom kostole Emanuel v centre Charlestonu, ktorý patrí Africkej metodistickej episkopálnej cirkvi (AME). Ide o jednu z najväčších a najstarších černošských kongregácií na juhu USA.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #súd #Charleston #Dylann Roof #streľba v kostole