Islamský štát v Palmýre zamínoval oblasť s historickými pamiatkami

Ozbrojenci z Islamského štátu zamínovali v sýrskom historickom meste Palmýra oblasť, v ktorej sa nachádzajú najcennejšie antické pamiatky. Informovala o tom Sýrska organizácia pre ľudské práva (SOHR), ktorá situáciu v krajine monitoruje z exilu a je v kontakte s ľuďmi, ktorí žijú priamo obsadenom území.

21.06.2015 17:06
Palmýra, Islamský štát Foto: ,
Antické pamiatky v starobylej Palmýre sú ohrozené. Islamisti ich zamínovali.
debata (4)

Zatiaľ nie je jasné, či sa radikáli chystajú pamiatky zničiť, alebo sa pripravujú na prípadnú ofenzívu vládnych síl a chcú ich tak zastrašiť, aby nepostupovali smerom k mestu.

„Rozmiestnili ich tam v sobotu. Niektoré umiestnili aj okolo Rímskeho divadla, ale pravý dôvod stále nepoznáme,“ vysvetlil šéf SOHR Rámí Abdal Rahmán. Šéf sýrskeho pamiatkového úradu Maamún Abdal Karím potvrdil, že informácie o umiestnení bômb sú autentické. „Mesto je rukojemníkom v ich rukách, situácia je nebezpečná,“ dodal na adresu radikálov z Islamského štátu.

Bojovníci Islamského štátu dobyli 50-tisícové mesto Palmýra v máji. Odvtedy sa hovorí o tom, že pamiatky, vďaka ktorým mesto zaradili na zoznam svetového dedičstva UNESCO, sú v ohrození.

Palmýra leží na okraji púšte priliehajúcej na východe k irackej provincii Anbár, ktorá je v rukách Islamského štátu. Jej výhodnú polohu už v staroveku využívali karavány s tovarom. Stavby staré 2-tisíc rokov vrátane pozostatkov antických chrámov, víťazného oblúku, kolonády so stovkami stĺpov a amfiteátra sa nachádzajú na juhozápade mesta, ktoré sa v arabčine volá Tadmur.

Obavy o pamiatky súvisia s nedávnymi udalosťami, keď radikáli ničili sochy v múzeum v Mosule na severe Iraku alebo pamiatky v irackom Nimrúde. Zároveň sa objavujú aj informácie, že mnoho vzácnych predmetov sú islamisti ochotní ušetriť, pričom vzniká podozrenie, že ich chcú výhodne speňažiť na čiernom trhu.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Islamský štát #míny #Palmýra #antické pamiatky