Americký nálet údajne zabil jedného z hlavných organizátorov Islamského štátu

Jeden z hlavných organizátorov teroristickej skupiny Islamský štát (IS) Alí Harzí, ktorý je podozrivý z účasti na útoku na konzulát USA v líbyjskom Benghází z roku 2012, prišiel o život pri nálete amerických síl v Iraku.

23.06.2015 08:10
debata (18)

Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie amerického ministerstva obrany.

Podľa hovorcu Pentagónu Harzí v severnej Afrike, ako aj na Blízkom východe „úzko spolupracoval“ s extrémistami napojenými na IS a jeho smrť oslabí schopnosť Islamského štátu vykonávať nábor severoafrických džihádistov do bojov v Sýrii a Iraku.

Harzí údajne zahynul ešte minulý týždeň pri leteckom útoku na mesto Mósul, ktoré pred rokom padlo do područia Islamského štátu. V roku 2011 vstúpil do radov tamojšej salafistickej skupiny Ansár aš-Šaría.

Kalifornský demokratický kongresman Adam Schiff tvrdí, že Harzí, militant tuniského pôvodu, „bol zodpovedný za naplánovanie stoviek samovražedných útokov po celom svete a jedným z prvých zahraničných bojovníkov“, ktorí sa pridali k IS.

Útok na americkú ambasádu v Benghází, ku ktorému došlo 11. septembra 2012, si vyžiadal životy štyroch Američanov vrátane veľvyslanca USA v Líbyi Chrisa Stevensa.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Islamský štát