Janukovyč: Mal som byť aktívnejší

Niekdajší boxer a neskôr aj ukrajinský prezident Viktor Janukovyč si asi spomenul na tvrdé údery z mladosti, ktoré rozdával v ringu súperom. V prvom rozhovore po viac ako roku totiž priznal britskému rozhlasu BBC, že mal byť "aktívnejší" proti pôvodcom štátneho prevratu.

23.06.2015 10:45 , aktualizované: 18:46
ukrajina, janukovyč, prezident Foto: ,
Bývalý ukrajinský prezident Viktor Janukovyč.
debata (312)

„Dnes, po tom, čo prešlo toľko času, pol druha roka, Ukrajinci pochopili, že vládna moc a prezident neboli pôvodcami streľby, ale záujem strieľať mali, povedal by som, zločinci, ktorí sa takto rozhodli zmocniť sa vlády,“ vrátil sa k udalostiam na kyjevskom Majdane exprezident Janukovyč, ktorý je dnes v ruskom exile. Mal vraj vynaložiť „viac úsilia“, aby zastavil krviprelievanie.

„Nepodnikol som v tomto smere dostatok krokov,“ dodal exprezident. Zároveň pripomenul, že aj keď nikdy nevydal rozkaz na streľbu do demonštrantov, ukrajinské bezpečnostné zložky tak urobili, pretože mali podľa platných zákonov na to právo.

„Nezriekam sa zodpovednosti za udalosti,“ vyhlásil Janukovyč v súvislosti so streľbou na Majdane s tým, že nemá dôkazy o tom, kto vydal rozkaz na streľbu. „Ja som to nebol a nemal som na to ani splnomocnenie,“ tvrdí aj dnes exprezident, ktorého nedávno ukrajinský parlament, podľa súčasného prezidenta Petra Porošenka, protiústavne zbavil titulu.

O vojne v Donbase

Občiansku vojnu na juhovýchode krajiny charakterizoval Janukovyč ako nočnú moru. „To, čo sa tam stalo, je veľmi zlé. Z tejto situácie je treba nájsť cestu von. Teraz je tam vojna. Hovoria o návrate Krymu (Kyjev – pozn. red.). Ako si to predstavujú? Pomocou vojny? Potrebujeme ešte jednu vojnu?“ vyhlásil exprezident. Podľa neho územie dnes kontrolované v Donbase povstalcami musí ostať súčasťou Ukrajiny. V tejto súvislosti vyzval USA, aby prinútili Kyjev na priame rokovanie s povstalcami. Nové ukrajinské vedenie, podľa Janukovyča, zničilo Ukrajinu a zatiahlo celý svet do vojnového konfliktu. „Politici v Kyjeve nesmú staviť na vojenský scenár, nesmú využívať radikálne sily,“ adresoval exprezident Porošenkovi, Jaceňukovi a spol.

„Upozorňoval som, že Majdanom sa to neskončí, že pôjdu ďalej. A aj išli. Za jeden a pol roka vypukla vojna, Ukrajina prišla o Krym a Donbas a o tisíce životov. Zničili krajinu,“ pripomenul Janukovyč.

O rezidencii v Kyjeve

Exprezident dementoval tvrdenia o tom, že si prisvojil prostriedky zo štátneho rozpočtu, ako aj to, že ich uložil na bankové kontá v zahraničí. Zopakoval, že kyjevská rezidencia hlavy štátu nikdy nebola jeho vlastníctvom, ako to dodnes tvrdia niektorí jeho kritici.

„Na inkriminovanom území existuje dom na pozemku 630 štvorcových metrov, ktorý patrí Janukovyčovi. Kúpil som ho za vlastné peniaze, ktoré som riadne deklaroval. Je to moje vlastníctvo. Všetko ostatné na spomínanom území mi nepatrí a ani nikdy nepatrilo,“ tvrdí aj dnes Janukovyč. Miliónové dolárové účty na udržanie chodu rezidencie sú podľa neho „politickou technológiou“. A pštrosy, ktoré žili v zoologickej záhrade na území rezidencie, „tam jednoducho žili, a čo je na tom zlé, že som sa o ne staral“.

„Korupcia bola. Nik to nepopiera. Prešlo však pol druha roka a nová vládna moc má všetko vo svojich rukách. Ukážte mi bankové účty Janukovyča. Neexistujú a ani nikdy neexistovali,“ vyhlásil exprezident.

Putin mi zachránil život

V rozhovore sa Janukovyč dotkol aj úteku do Ruska s tým, že ruský prezident Vladimir Putin mu zachránil život, keď vyslal špeciálne sily, ktoré ho dostali do Ruska v noci na 23. februára 2014.

„Vladimir Putin sa po porade so svojimi špeciálnymi službami rozhodol správne. Som mu vďačný za pomoc. Za to, že ma odtiaľ dostal a zachránil mi tak život,“ povedal exprezident s tým, že jeho život je stále v ohrození. Zároveň vyjadril nádej, že sa ešte vráti na Ukrajinu.

312 debata chyba
Viac na túto tému: #Viktor Janukovyč #Ukrajina #Majdan