Lavrov: Mnohí nechcú, aby sa situácia na východe Ukrajiny upokojila

Ministri zahraničných vecí Ruska, Ukrajiny, Francúzska a Nemecka sa v utorok večer snažili obnoviť diplomatické úsilie o ukončenie konfliktu na východe Ukrajiny na vysokej úrovni. Ich stretnutie prišlo v čase stupňujúcich sa bojov, ktoré vyvolávajú pochybnosti o mierovej dohode, napísala agentúra AP.

24.06.2015 07:17
Lavrov Foto: ,
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.
debata (105)

Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov po schôdzke v Paríži povedal, že štvorica ministrov sa zhodla na potrebe „neumožniť zrútenie“ mierovej dohody dosiahnutej vo februári v bieloruskom Minsku. „Panuje názor, že existujú sily, ktoré by chceli zničiť tento proces,“ povedal Lavrov novinárom.

„Nebudem ich menovať. Ale takéto sily existujú. Mnohí z odlišných dôvodov preferujú vojenské, bezpečnostné scenáre, mnohí nechcú, aby sa situácia upokojila, ale naopak, aby sa zhoršila. V stredu sa všetci štyri ministri jasne vyslovili proti takýmto snahám.“

Lavrov a jeho nemecký rezortný kolega Frank-Walter Steinmeier kritizovali bežné porušenia prímeria vyplývajúceho z februárovej dohody, sprostredkovanej Nemeckom a Francúzskom. Vyhlásenie francúzskeho ministra zahraničných vecí Laurenta Fabiusa v mene účastníkov stretnutia vyzýva na rýchlu deeskaláciu nepriateľských akcií, aby bolo možné pokročiť v dlhodobejších aspektoch mierovej dohody.

Steinmeier vyzval tiež na stiahnutie ťažkých zbraní a voľný prístup pozorovateľov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

Vyjednávači OBSE sa v utorok stretli v Minsku so zástupcami Ruska a Ukrajiny na rozhovoroch o uplatňovaní februárovej dohody, pokrok však nehlásili. „Nemôžeme dnes hovoriť o konkrétnych výsledkoch, ale práca pokračuje,“ povedala predstaviteľka OBSE v tzv. kontaktnej skupine Heidi Tagliaviniová.

Šieste kolo týchto rozhovorov stanovili na 7. júla.

105 debata chyba
Viac na túto tému: #Paríž #prímerie #Ukrajina #Sergej Lavrov #kríza na Ukrajine