Maďarsko vraj odmieta len utečencov, ktorí prišli do EÚ v Grécku

Šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó odmietol, že by maďarská vláda pozastavila platnosť európskej azylovej dohody. Na tlačovej konferencii v Budapešti podľa agentúry MTI zároveň zdôraznil utorkové vládne vyjadrenia, že Maďarsko len nechce prijímať späť nelegálnych migrantov, ktorí do EÚ vstúpili v Grécku.

24.06.2015 10:34 , aktualizované: 17:00
debata (7)
Podľa agentúry APA tak maďarská vláda cúvla po veľkej kritike, ktorá sa na ňu zniesla po oznámení jej hovorcu, že pozastavila platnosť azylovej dohody.

Na utorkové oznámenie susedného Maďarska, že dočasne nebude z krajín EÚ brať späť migrantov, dôrazne odmietavo zareagoval rakúsky minister zahraničia Sebastian Kurz. Podobne tento krok Budapešti kritizoval aj taliansky premiér Matteo Renzi, informovala agentúra APA.

Oznámenie maďarskej vlády pozastaviť účinnosť dublinského nariadenia stanovujúceho kritériá na určenie štátu EÚ, ktorý má byť zodpovedný za posúdenie žiadosti o azyl, označil Kurz za neprijateľné. V rozhovore, ktorý viedol so svojím maďarským kolegom Szijjártóm v utorok večer, poznamenal, že tento krok bude mať „negatívne dôsledky“.

„Toto Rakúsko nemôže tolerovať,“ povedal šéf rakúskej diplomacie Szíjjártóvi podľa agentúry APA, ktorá citovala oznámenie rakúskeho ministerstva zahraničia.

Szijjártó ale na stredajšej tlačovej konferencii v Budapešti podľa agentúry MTI povedal, že Maďarsko plne rešpektuje všetky zákony Európskej únie. Jeho vláda chce však problém ilegálnej migrácie konzultovať s únijnými predstaviteľmi.

„Vôbec nejde o to, že by Maďarsko pozastavilo platnosť pravidiel Európskej únie, a žiadne takéto rozhodnutie nebolo prijaté,“ zdôraznil maďarský minister. Podľa jeho slov bol ale maďarský kabinet informovaný, že Rakúsko a desať ďalších členských krajín EÚ chce vrátiť nelegálnych migrantov do Maďarska. „S tým nesúhlasíme,“ povedal a poukázal na to, že títo utečenci vstúpili na územie únie už v Grécku. „Mali by ich (preto) poslať tam,“ dodal.

Dublinské nariadenie, ktoré je účinné od 1. januára 2014, stanovuje kritériá na určenie štátu EÚ, ktorý má byť zodpovedný za posúdenie žiadosti o azyl. Zvyčajne je to tá krajina, do ktorej žiadateľ vstúpil ako prvý na území únie. Právny predpis má zaručiť, že žiadateľa vrátia z jedného štátu únie do druhého a má tiež vylúčiť viacnásobné podávanie žiadostí o azyl v EÚ. Európska komisia v utorok uviedla, že požiada maďarskú vládu o vysvetlenie tohto kroku. Budapešť vraj ostatným krajinám oznámila, že ide o technický problém, a EÚ chce vedieť, ako na jeho odstránení pracuje.

Rakúsko a Taliansko oznámenie skritizovali

Podobne kriticky ako Kurz reagoval na oznámené opatrenie Maďarska aj predseda talianskej vlády Renzi. Varoval pritom, že postup Maďarska v problematike utečencov hrozí „budovaním nových múrov“ v Európe.

„Hrozí nebezpečenstvo, že dnešná generácia zažije stavbu hraničného plotu medzi Maďarskom a Srbskom. Návratu múrov je nutné zabrániť,“ zdôraznil Renzi v talianskom Senáte. Pripomenul tak rozhodnutie maďarskej vlády z minulého týždňa postaviť štyri metre vysoký a 175 kilometrov dlhý plot, ktorý by mal pomôcť zabrániť nekontrolovateľnému prenikaniu migrantov z nečlenskej krajiny EÚ Srbska do Maďarska. V stredu by ministerstvo vnútra malo predložiť plán realizácie tohto zámeru.

Taliansko má samo veľké problémy s vlnou utečencov, ktorí sa na jeho územie dostávajú z Afriky cez Stredozemné more. Od začiatku januára ich je registrovaných 61 400. Maďarsko ich už za tento rok hlási tiež vyše 60 000.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #azyl #Maďarsko #dohoda #utečenci