Ruský politik označil východ Európy za možný terč ruského úderu

Pobaltské štáty by sa nemali spoliehať na zbrane NATO, ale mali by radšej premýšľať, ako ohrozujú samy seba účasťou v americkej protiraketovej obrane. V rozhovore s novinármi to v stredu povedal Jevgenij Lukjanov, zástupca šéfa ruskej Bezpečnostnej rady, branného a bezpečnostného orgánu ruského prezidenta.

24.06.2015 13:16
debata (288)

Poľsko a Rumunsko sa podľa neho stávajú potenciálnym terčom ruských jadrových síl.

Lukjanov reagoval na utorkové vyhlásenie amerického ministra obrany Ashtona Cartera v estónskej metropole Tallinne o chystanom rozmiestnení 250 kusov ťažkej americkej bojovej techniky v siedmich krajinách strednej a východnej Európy. Rusko v komentároch k plánom USA dáva najavo, že skôr než americké tanky a obrnené transportéry mu vadia prvky protiraketovej obrany, ktoré chce Washington vo východnej Európe rozmiestniť.

Podľa Lukjanova sú americké rakety reálne namierené na ruské strategické jadrové sily. „Ak sa Poliakom a Rumunom páči stať sa terčom ruského útoku kvôli americkým zbraniam, je to ich voľba,“ povedal Lukjanov. Terčom ruských zbraní sa „automaticky“ stávajú aj pobaltské štáty.

„Logika konfliktu spočíva v tom, že víťazom nebude nikto. Hocikto sa ocitne medzi znepriatelenými stranami, čo môže byť prípad pobaltských štátov,“ konštatoval ruský politik.

Podľa ruských expertov americký protiraketový systém porušuje strategickú rovnováhu, pretože oslabuje odstrašujúcu silu ruských jadrových prostriedkov. Podľa Pentagonu je systém namierený proti hrozbe rakiet odpálených z Iránu, nie z Ruska.

Rusko nedávno oznámilo, že chce do výzbroje zaradiť niekoľko desiatok strategických rakiet schopných preniknúť akýmkoľvek obranným systémom. Prezbrojenie je súčasťou rozsiahleho zbrojného programu naplánovaného do roku 2020.

288 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #útok #Rusko #Rumunsko #Pobaltie #protiraketová obrana