Poľskú dolnú komoru parlamentu povedie Kidawová-Blonská

Do funkcie nového maršalka Sejmu, predsedu dolnej komory poľského parlamentu, bola vo štvrtok zvolená kandidátka Občianskej platformy (PO) a doterajšia hovorkyňa vlády Malgorzata Kidawová-Blonská. Vo funkcii nahradí Radoslawa Sikorského, ktorý sa funkcie vzdal tento mesiac po prepuknutí škandálu s odpočúvaním rozhovorov poľských politikov.

25.06.2015 16:02
Malgorzata Kidawa-Blonska, poľsko, sejm Foto: ,
Malgorzata Kidawová-Blonská.
debata (3)

Za Kidawovú-Blonskú hlasovalo 244 poslancov Sejmu. Jej protikandidát, vicemaršalek Sejmu Jerzy Wenderlich, kandidujúci za Zväz demokratickej ľavice (SLD), dostal 43 hlasov. Na zvolenie maršalka je potrebných 221 hlasov, uviedol na svojej webovej stránke poľský Newsweek.

Nedávny únik spisov z vyšetrovania vlaňajšieho škandálu okolo odpočúvania verejných činiteľov a ich zverejnenie na internete malo za následok demisiu troch ministrov a troch námestníkov ministrov. Zámer odstúpiť oznámil vtedy aj Sikorski.

Toto rozhodnutie členov vlády, ktorí sa počas svojich návštev v luxusných reštauráciách stali obeťou nelegálneho odpočúvania, ocenila poľská premiérka Ewa Kopaczová ako prejav zodpovedného prístupu voči štátu. Súčasne upozornila, že jediným výsledkom rok trvajúceho vyšetrovania prípadu na prokuratúre je zatiaľ únik spisov, čo podľa nej podrýva dôveru občanov k tejto inštitúcii.

Nová maršálka Sejmu, ktorá 5. mája oslávila 58 narodeniny je členkou vládnej Občianskej platformy (PO). Strana sa pár mesiacov pred jesennými parlamentnými voľbami usilovne snaží zlepšiť svoj imidž, ktorý je v poslednom čase medzi voličmi nevalný a ktorý aféra s odpočúvaním ešte zhoršila.

Potvrdením klesajúcej popularity Občianskej platformy bol výsledok májových prezidentských volieb. Vládny kandidát, doterajší prezident Bronislaw Komorowski, v nich prehral s kandidátom konzervatívnej pravice Andrzejom Dudom.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Sejm #Malgorzata Kidawová-Blonská