Francúzi identifikovali obeť islamistov aj hlavného podozrivého

Francúzska polícia zistila totožnosť muža, ktorého bezhlavé telo sa našlo v blízkosti miesta výbuchu v americkej továrni na juhovýchode krajiny. Podľa zistení vyšetrovateľov išlo o miestneho podnikateľa, uviedla agentúra AP s odvolaním sa na predstaviteľa francúzskej bezpečnosti.

26.06.2015 11:29 , aktualizované: 21:53
Lyon, atentát Foto: ,
Policajt blokuje cestu do závodu Air Products v obci Saint-Quentin-Fallavier, kde došlo k teroristickému útoku.
debata (213)

Zdroj, ktorý si neželal byť menovaný, uviedol, že bezhlavé telo patrilo šéfovi miestnej dopravnej spoločnosti, ktorého zrejme zabili ešte pred útokom na továreň. Meno obete citovaný zdroj neuviedol.

Atentát v priemyselnom závode Air Products v obci Saint-Quentin-Fallavier na juhovýchode Francúzska si vyžiadal aj dvoch ľahko zranených.

Hlavného podozrivého už v minulosti vypočúvali

Polícia už zatkla a identifikovala hlavného podozrivého. Podľa agentúry AP ide o tridsiatnika Yassina Salhiho, obyvateľa lyonského predmestia Saint-Priest. Tohto muža, udržiavajúceho kontakty s radikálnymi salafistami, už v minulosti policajti vypočúvali pre podozrenie z extrémizmu. Vo väzbe skončilo aj viacero ďalších osôb vrátane Salhiho manželky, zatiaľ však nie je jasné, či ich možno považovať za páchateľových komplicov.

Zdroj blízky vyšetrovaniu, citovaný agentúrou Reuters, povedal, že obaja muži – zamestnávateľ aj neskorší útočník – prišli do továrne spoločne doručiť zásielku. Zamestnanec však svojho šéfa usmrtil a následne vnikol autom do areálu továrne, kde narážal do uskladnených plynových bômb. Útočník mával podľa očitých svedkov pred explóziou islamistickou vlajkou.

V areáli sa našlo bezhlavé telo, odrezaná hlava bola neďaleko torza. Na mieste sa tiež našli islamistické symboly. „Na plote sa našla odrezaná hlava, na ktorej boli slová v arabčine,“ informoval portál Dauphine Libéré.

„Zatknutý páchateľ sa odmieta vyjadriť k motívu svojho činu a zároveň nechce prezradiť totožnosť,“ informoval server Le Monde. Na internete už začala kolovať fotografia atentátnika, ale server Libération upozornil, že je to omyl. Snímka totiž patrí albánskemu džihádistovi, ktorý bol zavraždený v auguste 2014.

Francúzske médiá informujú, že útočník mal so sebou islamistickú vlajku. Zatiaľ nebolo potvrdené, či to bola zástava Islamského štátu. Predstavitelia tejto teroristickej organizácie, ktorá zaberá územia v Iraku a Sýrii viackrát varovali, že ich bojovníci sú odhodlaní útočiť aj v Európe. Nedá sa vylúčiť, že dnešný atentát je načasovaný – v pondelok totiž bude prvé výročie vyhlásenia kalifátu na obsadených teritóriách.

Libération pripomína, že spoločnosť Air Products sa nachádza v priemyselnom areáli, ktorý patrí medzi najväčšie v Európe: „Má rozlohu až tisíc hektárov.“ Na miesto tragédie sa vybral minister vnútra Bertrand Cazeneuve. O situácii okamžite informovali prezidenta Françoisa Hollanda, ktorý bol v Bruseli na summite EÚ. Premiér Manuel Valls krátko po útoku nariadil zvýšenú pohotovosť vo všetkých podobných objektoch v kraji.

Francúzsko sa stalo naposledy terčom teroristického útoku začiatkom tohto roku. V januári atentátnici zabíjali v sídle satirického týždenníka Charlie Hebdo. O deň neskôr zahynula pri prestrelka jedna policajtka a potom došlo k prepadnutiu obchodu s kóšer potravinami. Tri dni trvajúci teror mal 17 nevinných obetí, pričom zomreli traja páchatelia, ktorých zastrelili elitní policajní kukláči.

Hollande kvôli útoku odišiel zo summitu EÚ

Francúzsky prezident Francois Hollande na tlačovej konferencii v Bruseli oznámil, že kvôli teroristickému útoku v jeho krajine odchádza zo summitu EÚ a na popoludnie zvoláva mimoriadne zasadanie bezpečnostnej rady štátu.

Francúzsky prezident Francois Hollande odchádza... Foto: Reuters, PHILIPPE WOJAZER
Francois Holland Francúzsky prezident Francois Hollande odchádza zo summitu EÚ.

„Je to teroristický útok, o tom niet žiadnych pochybností,“ uviedol Hollande. Potvrdil, že na mieste útoku sa našlo telo s odrezanou hlavou a „napísanou správou“. Potvrdil tiež dvoch zranených.

Hollande povedal, že sa o útoku dozvedel práve na začiatku rokovacieho dňa schôdzky vrcholných predstaviteľov európskej dvadsaťosmičky. „Všetci si pamätáme, čo sa stalo v našej krajine i inde, bolo preto mnoho emócií,“ pripomenul novinárom útok na redakciu Charlie Hebdo.

Emćie však podľa Hollanda nemôžu byť jedinou reakciou. Podľa neho je potrebná akcia a aktívna snaha podobným udalostiam zabrániť. „Je preto nutné brániť naše hodnoty a nikdy sa nepoddať strachu,“ zdôraznil.

V súvislosti s útokom na továreň zadržali štyri osoby

Francúzske úrady zadržali štyri osoby v súvislosti s piatkovým útokom na americkú továreň neďaleko Lyonu na juhovýchode Francúzska. Vo väzbe je predpokladaný páchateľ, jeho manželka, sestra a jeden ďalší podozrivý, oznámila agentúra AP.

Americké veľvyslanectvo v Paríži po útoku vyzvalo občanov USA zdržiavajúcich sa vo Francúzsku na opatrnosť. Podľa francúzskej vlády však nateraz nič nenasvedčuje tomu, že by si útočník vybral továreň v Saint-Quentin-Fallavier preto, že ju vlastnila americká spoločnosť.

213 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #atentát #Lyon #Islamský štát