Útoky na hotely v Tunisku, na súkromnej pláži zastrelili 38 ľudí

Na pláži pri tuniských hoteloch útočil iba jeden atentátnik, ktorého polícia zabila. Oznámilo to podľa agentúry AP tuniské ministerstvo vnútra. To pôvodne informovalo o dvoch útočníkoch, z ktorých jeden bol na mieste usmrtený a po druhom policajti pátrali. Medzi obeťami sú Tunisania, Briti, Nemci a Belgičania. Írska diplomacia hovorí aj o jednej Írke.

26.06.2015 14:08 , aktualizované: 27.06.2015 08:10
debata (241)

Podľa tuniského ministerstva zdravotníctva zomrelo počas útoku 38 ľudí. Počas atentátu sa zranilo 36 ľudí, s odvolaním sa na tuniské ministerstvo vnútra o tom informoval spravodajský portál rt.com, desať zranených osôb je v kritickom stave.

„Jeden terorista sa dostal do hotelových budov zadným vchodom a začal strieľať na hostí vo vnútri, a to na cudzincov aj na Tunisanov,“ povedal hovorca ministerstva vnútra.

Útočníka, ktorého počas atentátu zabili, pochádzal z mesta Kajruván a ide o tuniského študenta. Podľa svedkov vyzeral ako turista, zbraň schovával pod slnečníkom, potom začal strieľať na turistov. Z pláže prešiel bazénom do hotela Imperial a neustále pálil na všetkých okolo seba.

Polícia zatkla muža podozrivého z útokov na... Foto: Reuters, AMINE BEN AZIZA
tunisko, terorista, útok, hotel, polícia Polícia zatkla muža podozrivého z útokov na hotely v Tunisku.

Podľa svedka, na ktorého sa odvoláva taliansky denník Corriere della Sera, sa ozbrojení muži na pláži vylodili.

Podľa televíznej stanice Al-Arabíja ide o samovražedný atentát. Medzi ľuďmi na pláži zavládla panika, počuli výbuch a streľbu. Jeden z britských turistov oznámil stanici Sky News, že počul silnú detonáciu. Na mieste potom zavládol chaos a okolo hotela začali pobehovať návštevníci.

Ministerstvo zahraničných vecí Slovenskej republiky situáciu v Tunisku preveruje a je v kontakte s miestnymi úradmi. V registračnom formulári MZVaEZ je registrovaných 151 Slovákov, ktorí by mali byť momentálne v Tunisku, no keďže registrácia je dobrovoľná, skutočný počet môže byť vyšší.

Ministerstvo vnútra SR v spolupráci s Ministerstvom zahraničných vecí a európskych záležitostí SR pošle špeciál TU 154 po slovenských turistov v Tunisku, ktorí sa budú chcieť predčasne vrátiť z dovolenky domov. „Momentálne sa trasuje lietadlo do Monastiru,“ uviedol riaditeľ Tlačového odboru Kancelárie ministra vnútra SR Ivan Netík. Špeciál odletí v priebehu niekoľkých hodín. Podľa RTVS lietadlo by malo odletieť do Tuniska hneď ako sa vráti s Robertom Ficom z Bruselu.

Utekajte! Volali čašníci na ľudí na pláži

„Mysleli sme si, že niekto strieľa petardami, ale veľmi rýchlo sme pochopili, čo sa v skutočnosti deje,“ povedal pre Sky News anglický turista Gary Pine, ktorý sa v čase útoku nachádzal priamo na pláži.

Žena z Dublina zase pre írske rádio Rte opísala, ako sa hneď po spustení streľby snažila dostať z vody svoje deti a potom spolu utekali do hotela. „Bolo približne poludnie, keď som počula streľbu. Potom som videla, ako sa ľudia okolo mňa rozutekali. Myslela som si, že niekto narába s ohňostrojom. „Potom mi to zrazu došlo,“ pokračuje. „Pomyslela som si, Bože môj, veď to je streľba zo zbrane. Rozbehla som sa do mora po deti a utekali sme do hotela. Zamestnanci hotela na nás kričali: „Utekajte! Utekajte!“, opisuje žena minúty hrôzy.

Hovorca ministerstva vnútra povedal, že ide o „teroristický útok na hotel Marhaba v Suse“. Úrady nevedia, koľko mužov útočilo, hovoria len, že útočníkov bolo viac. „Jeden terorista sa dostal do hotelových budov zadným vchodom a začal strieľať nahostí vo vnútri, a to na cudzincov i Tunisanov,“ povedal hovorca ministerstva vnútra.

Zdroje sa nezhodujú v tom, pri akých hoteloch došlo k útoku. Španielsky premiér Mariano Rajoy v Bruseli povedal, že jeden z napadnutých hotelov je Riu Imperial Marhaba a patrí jednej španielskej spoločnosti. Tento hotel sa nachádza v rezorte Kantáví (Kantaoui) asi desať kilometrov severne od Susy. Riu Imperial Marhaba patrí do majetku španielskej spoločnosti RIU, ktorá vlastných stovku hotelov v 19 štátoch.

Vo Veľkej Británii sa kvôli útoku stretne krízová skupina Cobra. Nejde len o útok v Tunisku, ale aj o atentát na východe Francúzska. Premiér David Cameron vyjadril sústrasť rodinám a hovoril o „solidarite v boji proti zlu, akým je terorizmus“. „Tí ľudia, ktorí tieto veci páchajú, tvrdia, že to robia v mene islamu. Tak to nie je, islam je náboženstvo mieru,“ povedal Cameron. Proti ich „zvrhlej ideológii je nutné bojovať všetkým, čo máme k dispozícii,“ do­dal.

Tunisko je v pohotovosti od marcového atentátu na múzeum Bardo v tuniskej metropole. Zahynulo pri ňom 22 ľudí, z ktorých väčšina boli turisti. Krajina sa snaží obnoviť dôveru návštevníkov, avšak ďalší útok na turistov k tomu neprispeje.

Prístavné letovisko Súsa

Leží asi 140 kilometrov južne od metropoly Tunis a je s približne 270 000 obyvateľmi tretím najľudnatejším mestom v Tunisku. Letovisko každoročne navštívi množstvo turistov z celého sveta, ktorí tam cestujú za príjemnými plážami a zaujímavými kultúrnymi pamiatkami.

Historická časť mesta Medina je od roku 1988 zapísaná na zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Medina, obkolesená hradbami a opevneniami, je plná miestnych bazárov (Souk). Návštevníkov láka najmä zámok, centrálna mešita a historické múzeum Casbah s mozaikami z rímskeho obdobia. V meste sú tiež unikátne kartáginské katakomby.

241 debata chyba
Viac na túto tému: #obete #atentát #hotel #Tunisko #samovražedný útok