Islamisti vraždili v šiitskej mešite v Kuvajte, o život prišlo 27 ľudí

Pri atentáte na šiitsku mešitu v Kuvajte prišlo o život 27 ľudí a a 227 ľudí sa zranilo. Počet obetí sa môže ešte zvýšiť, pretože veľa ľudí je nezvestných. Podľa guvernéra mesta Sábita Muhannu išlo o samovražedný útok. K atentátu sa prihlásili radikáli z Islamského štátu.

26.06.2015 14:47 , aktualizované: 21:41
debata (7)
Teroristi, ktorí sa prihlásili k Islamskému... Foto: SITA/AP
Kuvaj, útok, mešita, teroristi Teroristi, ktorí sa prihlásili k Islamskému štátu, vraždili v šiitskej mešite v Kuvajte.

K útoku došlo v mešite Imáma Sádika, ktorá sa nachádza v rušnej štvrti vo východnej časti mesta. V Kuvajte sú útoky na moslimov vzácne. Väčšina kuvajtských moslimov vyznáva sunnitský islam, len 27 percent veriacich sú šiiti.

Piatkové poludňajšie modlitby sú v moslimskom svete vždy navštevované vo veľkom počte, ale v tomto čase ešte viac ako obvykle, pretože je práve pôstny mesiac ramadán. K útoku sa prihlásila skupina, ktorá si hovorí Provinca Nadždž. Ide o saudskoarabskú vetvu Islamského štátu. Vo vyhlásení povedala, že útočil Sulajman Muhavid a útok odôvodnila tým, že mešita „šíri šiitske učenie medzi sunnitskou populáciou“.

Útok v Kuvajte sa podobá akciám, ktoré minulé týždne spáchali v Saudskej Arábii. Dva týždne po sebe tam v piatok ľudia hlásiaci sa k radikálom z Islamského štátu zaútočili na šiitov v mešitách a zabili vyše dvadsať ľudí. Kráľovstvo kvôli tomu sprísnilo bezpečnostné opatrenia pri mešitách počas celého ramadánu.

Kuvajtský premiér šejk Jaber Mubarak Hamad Sabah v reakcii na útok uviedol, že išlo o pokus ohroziť „národnú jednotu“ krajiny. „To pre nich vašk bude príliš ťažké, my sme oveľa silnejší,“ dodal premiér po tom, čo navštívil zranených v miestnej nemocnici.

„Z tela samovražedného atentátnika sa dá usudzovať, že bol mladý, vyzeral, že mal približne 20 rokov,“ povedal agentúre Reuters jeden zo svedkov, ktorý vraj muža videl, keď vošiel do modlitebnej miestnosti. „Explózia bola naozaj silná, strop a stena sú zničené,“ dodal s tým, že v mešite sa v tú chvíľu nachádzalo asi 2 000 ľudí.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #obete #teroristický útok #mešita #Kuvajt