Najvyšší súd USA: Každý štát únie musí povoliť manželstvá homosexuálov

Najvyšší súd Spojených štátov rozhodol, že homosexuáli a lesby vo všetkých 50 štátoch únie majú právo uzatvárať sobáše. Doteraz sobáše homosexuálnych párov umožňovalo 36 štátov.

26.06.2015 16:42 , aktualizované: 21:19
homosexuáli, manželstvá homosexuálov Foto: ,
Homosexuálne páry v Spojených štátoch oslavujú, Najvyšší súd rozhodol, že majú právo uzavrieť manželstvo v ktoromkoľvek z 50 štátov únie.
debata (134)

Po verdikte najvyššej súdnej inštancie bude musieť od ich zákazu upustiť aj zvyšných 14 štátov na juhu a juhozápade USA.

Najvyšší súd skonštatoval, že Ústava zaručuje homosexuálnym párom v celej krajine právo na sobáš. Deväťčlenný senát Najvyššieho súdu USA rozhodol v prospech homosexuálov pomerom päť hlasov k štyrom.

K verdiktu sa na sociálnej sieti Twitter vyjadril aj americký prezident Barack Obama. „Láska zvíťazila,“ okomentoval rozhodnutie súdu. Obama verdikt privítal ako významný krok smerom k rovnoprávnosti všetkých obyvateľov Spojených štátov. Podľa agentúry Reuters ide o historické víťazstvo amerického hnutia za práva gejov a lesieb.

„Dnešný deň je veľkým krokom v našom pochode smerom k rovnoprávnosti. Páry gejov a lesieb majú teraz právo uzavrieť manželstvo ako ktokoľvek iný,“ napísal Obama na Twitteri.

Potom Obama telefonicky hovoril s Jamesom Obergefellom, ktorý bol v prípade žalujúcou stranou domáhal sa, aby ho uznali ako vdovca po svojom zosnulom partnerovi Johnovi Arthurovi. „Som na Vás naozaj hrdý; viem, že ste dali skvelý príklad ľuďom a že ste vyvolali trvalú zmenu v tejto krajine,“ povedal Obama v rozhovore, ktorý naživo prenášala televízia CNN.

V Bielom dome potom Obama vyhlásil, že rozhodnutie súdu potvrdzuje ochranu všetkých Američanov. „Keď sa bude ku všetkým Američanom pristupovať rovnoprávne, budeme všetci slobodnejší,“ vyhlásil americký prezident.

Páry rovnakého pohlavia majú v súčasnosti právo sobášiť sa v 36 štátoch USA a vo federálnej metropole Washington. Na základe verdiktu Najvyššieho súdu bude musieť zrušiť zákazy homosexuálnych manželstiev aj zvyšných 14 štátov na juhu a stredozápade USA, uviedla agentúra USA.

Verdikt nevstupuje do platnosti okamžite, pretože porazená strana sporu má teraz zhruba tri týždne na to, aby požiadala súd o opätovné prerokovanie celého prípadu. Podľa agentúry AP nie je vylúčené, že niektoré štáty alebo okresy začnú homosexuálnym párom vydávať sobášne listy už v tomto prechodnom období.

Piatkový verdikt je najvýznamnejšou zmenou v oblasti manželského práva v Spojených štátoch od roku 1967, keď Najvyšší súd USA zrušil platnosť zákonov jednotlivých štátov únie, ktoré zakazovali rasovo zmiešané manželstvá.

Rozhodnutie sudcov je zatiaľ najväčším úspechom bojovníkov za rovnoprávnosť homosexuálov. Pred budovou Najvyššieho súdu vo Washingtone sa zhromaždili podľa amerických médií tisícky stúpencov sobášov osôb rovnakého pohlavia. Po oznámení rozhodnutia ľudia začali oslavovať a objímali sa.

134 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Najvyšší súd #homosexuálne manželstvá