Austrálsky premiér varoval pred džihádistickou ,sektou smrti'

Austrálsky premiér Tony Abbott vyjadril v sobotu rozhorčenie nad piatkovými teroristickými útokmi vo Francúzsku, Tunisku a Kuvajte, ktoré podľa neho ukázali, že "nás prenasleduje sekta smrti". Predseda vlády zároveň poznamenal, že v očakávaní podobných útokov vyhlásila Austrália vysoký stupeň pohotovosti. Píše o tom agentúra DPA.

27.06.2015 09:11
Austrália, premiér Tony Abbott Foto: ,
Austrálsky premiér Tony Abbott.
debata (11)

„Svojich priaznivcov vyzývajú, aby zabíjali, pričom všetko, čo treba na spáchanie teroristického činu, je nôž, zástava, mobilný telefón s kamerou a obeť. Toto je príšerná realita sveta, s ktorým sme konfrontovaní,“ povedal Abbott.

„My nemusíme mať dojem, že s nimi vedieme vojnu, ale oni sa jednoznačne domnievajú, že tú vojnu s nami vedú,“ konštatoval austrálsky ministerský predseda.

V priebehu soboty sa majú zísť najvyšší predstavitelia bezpečnostných zložiek štátu a zhodnotiť hrozby, ktorým je Austrália vystavená.

„Robíme všetko, čo je v našich silách, aby sme sektu smrti Dáiš (čiže Islamský štát) zničili,“ zdôraznil Abbott.

Podozriví militanti z extrémistickej skupiny Islamský štát zavraždili v piatok najmenej 39 ľudí v tuniskom prímorskom stredisku neďaleko mesta Súsa a 25 veriacich v šiitskej mešite v Kuvajte. V továrni vo francúzskom meste Saint-Quentin-Fallavier sa zase našlo bezhlavé telo, pričom sa tam odohral aj útok automobilom, ktorý si vyžiadal dvoch zranených.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Austrália #Abbott #varovanie #Islamský štát #teroristické útoky