Začali sa rozhovory o finálnej podobe jadrového programu Iránu

Iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf a jeho americký rezortný kolega John Kerry začali v sobotu vo Viedni rokovania, na ktorých by sa pred dosiahnutím finálnej dohody o jadrovom programe Teheránu mali urovnať posledné zostávajúce nezhody či rozpory medzi oboma stranami. Píše o tom agentúra DPA.

27.06.2015 16:36
debata (3)

Po 13 rokoch prerušovaných rokovaní a niekoľkých ich predĺženiach sa Irán a skupina štátov pozostávajúca z Británie, Číny, Francúzska, Ruska, Spojených štátov a Nemecka dohodla, že do 30. júna podpíše dohodu, ktorá zaviaže Teherán, aby výmenou za zmiernenie sankcií obmedzil svoje nukleárne aktivity.

„Bude to dobrá dohoda, ak si aj druhá strana splní svoje záväzky po tom, čo si ich splníme my. A to predovšetkým, čo sa týka sankcií,“ povedal Zaríf po pristátí na viedenskom letisku. Irán zatiaľ ešte nepristúpil na vnútorné inšpekcie vo svojich vojenských objektoch, ktoré chce vidieť Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE), keďže má podozrenie, že v minulosti v nich prebiehal výskum zameraný na vývoj jadrových zbraní.

Témou diskusií je zatiaľ ešte aj to, ako ďaleko bude Iránu povolené zájsť v oblasti výskumu nukleárnej technológie. Očakáva sa, že okrem Zarífa a Kerryho prídu v priebehu víkendu do Viedne vrcholní diplomati aj z ostatných zainteresovaných štátov a v pondelok finalizujú text dohody. Diplomatické kruhy však nevylučujú, že na dosiahnutie prelomového bodu bude treba ešte niekoľko ďalších dodatočných dní. „Dosiahnutie dobrej dohody je dôležitejšie než splnenie stanoveného termínu,“ nechal sa počuť Zaríf.

Skupina šiestich mocností chce obmedziť jadrový program Iránu na civilné účely do takej miery, aby nemuseli vznikať obavy, že by mohol byť kedykoľvek využitý na výrobu atómových zbraní. Dohoda by mohla mať za následok rozmrazenie vzťahov medzi Západom a Iránom, čím by sa zároveň uľahčila spolupráca západných krajín s touto ázijskou veľmocou pri vyrovnávaní sa s množstvom regionálnych kríz na Blízkom i Strednom východe, domnievajú sa západní diplomati.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Irán #john kerry #jadrový program #Mohammad Džavád Zaríf