Dohoda o iránskom jadrovom programe je možná, tvrdí Mogheriniová

Rokovania o obmedzení iránskeho jadrového programu budú pokračovať aj po uplynutí lehoty 30. júna. Podľa zástupcu USA, ktorého citovala agentúra AFP, sa na tom v nedeľu vo Viedni dohodli predstavitelia veľmocí a Iránu.

28.06.2015 16:06
Federica Mogheriniová Foto: ,
Šéfka diplomacie EÚ Federica Mogheriniová.
debata (10)

Konečný termín pre uzavretie dohody s Teheránom bol odložený už niekoľkokrát. Iránsky minister zahraničia Mohammad Javad Zarifa rokovanie, ktoré sa koná vo Viedni, ešte dnes opustí a odletí do Teheránu na konzultácie. Vrátiť by sa mal v pondelok.

Mogheriniová: Dohoda je možná, ak bude silná politická vôľa

Ešte pred začiatkom nedeľného rokovania šéfka únijnej diplomacie Federica Mogheriniová na sociálnej sieti Twitter uviedla, že je možné dohodu do konca júna dosiahnuť, „ak budú mať všetky strany rokovacieho stola v týchto záverečných chvíľach silnú politickú vôľu“.

Iránsky minister zahraničia popoludní oznámil, že ešte večer odletí z Viedne do Teheránu na konzultácie s najvyšším vedením svojej krajiny. Späť sa vráti v pondelok. Zarifa do Viedne dorazil pritom ešte len v sobotu. Najprv sa tu stretol so svojím americkým kolegom Johnom Kerrym.

V nedeľu sa k nim pridali aj ďalší zástupcovia svetových veľmocí (USA, Rusko, Čína, Francúzsko, Británia a Nemecko), vrátane šéfov diplomacie Británie Philipa Hammonda, Nemecka Franka-Waltera Steinmeiera a Francúzska Laurenta Fabiusa.

„Naším cieľom je uzavrieť rokovania do konca júna. Môže sa ale stať, že 30. jún bude mať viac ako 24 hodín,“ povedal Steinmeier pred svojím odletom do Viedne. Aj ďalší diplomati, ktorých citovali rôzne svetové agentúry, upozorňovali už pred rokovaním na to, že sa konečná dohoda nemusí do utorka stihnúť uzavrieť. „Ak budeme potrebovať pár dní navyše, vezmeme si ich,“ komentovala to už pred konečným rozhodnutím o predĺženie termínu Mogheriniová.

Hammond: Žiadna dohoda je lepšia ako zlá dohoda

Podľa Hammonda naďalej pretrváva množstvo podstatných rozporov v interpretácii rámcovej dohody, ktorú sa podarilo dohodnúť na začiatku apríla vo švajčiarskom Lausanne. Na dosiahnutie konečnej dohody podľa neho ešte bude treba množstvo ústupkov. „Žiadna dohoda je lepšia ako zlá dohoda,“ upozornil Hammond.

Hlavným problémom naďalej zostáva harmonogram uvoľňovania sankcií voči Iránu výmenou za obmedzenie jeho jadrového programu. Teherán žiada ich okamžité zrušenie, západné veľmoci trvajú na ich postupnom uvoľňovaní a pre prípad porušenia dohôd chcú zabezpečiť aj možnosť ich obnovenia.

Cieľom konečnej dohody je rozptýliť obavy Západu, že iránsky jadrový program by mohol byť zneužitý na výrobu jadrovej bomby. Irán túto možnosť dlhodobo popiera. Jeho jadrový program vraj slúži iba mierové účely.

Netanjahu: Neexistuje dôvod uzatvoriť dohodu, ktorá je deň odo dňa horšia

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v nedeľu znovu postup západných veľmocí kritizoval. „Vidíme na vlastné oči, ako sa svetové mocnosti sťahujú za jasné červené línie, ktoré si samy nedávno verejne definovali,“ uviedol.

„Neexistuje dôvod narýchlo uzatvárať túto zlú dohodu, ktorá je deň odo dňa horšia,“ dodal izraelský premiér, podľa ktorého Západ ignoruje okrem iného porušovania ľudských práv v Iráne aj jeho podporu medzinárodnému terorizmu.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #rokovania #iránsky jadrový program #Federica Mogheriniová