Z Donbasu hlási armáda 11 zranených, rebeli mŕtveho civilistu

Pokračujúce ozbrojené provokácie a strety medzi vládnymi silami a proruskými separatistami na východe Ukrajiny si od soboty vyžiadali ďalší ľudský život a zranenia najmenej 11 vojakov. Podľa ukrajinských a ruských médií o tom v nedeľu informoval armádny hovorca Andrij Lysenko a vojenský hovorca povstalcov Eduard Basurin.

28.06.2015 16:25
debata (70)

Lysenko podľa agentúry Ukrinform na tlačovej konferencii uviedol, že uplynulých 24 hodín sa strety zaobišli bez strát na životoch, však 11 vojakov sa ich zranilo. Protivník podľa hovorcu pokračoval v provokáciách, najmä opäť pri Donecku a okolo Mariupolu. Vzbúrenci pritom použili aj zakázané ťažké delostrelectvo, tanky a granátomety.

Z porušovania prímeria, dohodnutého v polovici februára v Minsku, v nedeľu opäť obvinili druhú stranu aj povstalci. Basurin agentúre Interfax okrem iného povedal, že ukrajinská armáda ďalej presúva na bojovej línie ťažké zbrane, ktoré by dávno mali byť stiahnuté hlboko v zázemí. Pri ostreľovaní mesta Horlivka vládnymi silami prišiel podľa hovorcu o život jeden obyvateľ.

Obe strany sa obviňujú z nasadenia ťažkých zbraní ako v Doneckej, tak Luhanskej oblasti. Výrazné zhoršenie situácie v Donbase podľa agentúry DPA konštatujú aj pozorovatelia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

70 debata chyba
Viac na túto tému: #kríza na Ukrajine #ukrajinská armáda #proruskí rebeli