V Belehrade odhalili pamätník Gavrila Principa

Srbsko odhalilo v nedeľu kontroverzný pamätník Gavrilovi Principovi, ktorý v roku 1914 spáchal v Sarajeve atentát na nástupníka rakúsko-uhorského trónu, čím prispel k vypuknutiu prvej svetovej vojny.

29.06.2015 10:29
Srbsko, Gavrilo, socha Foto: ,
Srbsko odhalilo v nedeľu kontroverzný pamätník Gavrilovi Principovi.
debata (28)

Na odhalení pamätníka v centre Belehradu sa podľa agentúry AP zúčastnili stovky občanov. Iniciatíva prišla pri príležitosti 101. výročia atentátu a zároveň Dňa sv. Víta, ktorý je v Srbsku štátnym sviatkom.

Srbský prezident Tomislav Nikolič označil Principa, ktorý bol bosnianskym Srbom, za hrdinu a bojovníka za slobodu. Jeho osobnosť však na etnicky rozdelenom Balkáne vyvoláva polemiku a mnohí mimo Srbska ho vnímajú ako teroristu.

„Dnes sa už nebojíme pravdy. Gavrilo Princip bol hrdina, symbol myšlienky slobody, atentátnik na tyranov a nositeľ európskej idey oslobodenia spod otroctva," uviedol Nikolič s tým, že „ostatní si môžu o tom myslieť, čo chcú".

Dvojmetrová bronzová socha, dar od Republiky Srbskej, bude stáť na námestí pri ústredí srbskej vlády, neďaleko reštaurácie, kde sa Princip so svojimi komplicmi často stretával pri plánovaní vraždy Františka Ferdinanda d'Este.

Rakúsko obvinilo zo zosnovania atentátu Srbsko a následne ho s podporou Nemecka napadlo. Do konfliktu sa čoskoro zapojili srbskí spojenci Rusko a Francúzsko. Prvá svetová vojna si vyžiadala zhruba 14 miliónov obetí.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #pamätník #Belehrad #Gavrilo Princip