Európske lode zachránili pri Taliansku 4 400 utečencov

Európske lode za posledných 48 hodín v Stredozemnom mori prišli na pomoc 4 400 migrantom, ktorí sa pokúšali dostať z Líbye do Talianska. Na záchranných operáciách sa podieľala talianska pobrežná stráž a plavidlá medzinárodnej námornej misie, vrátane lodí zo Španielska, Írska a Británie.

29.06.2015 20:40
debata (11)

Len v nedeľu sa podarilo dostať do bezpečia pasažierov 21 menších i väčších lodí, v ktorých sa pašeráci pokúšali previezť utečencov z líbyjského pobrežia. Írska hliadková loď Le Eithné nalodila takmer 600 migrantov z šiestich lodí, uviedla vo svojom vyhlásení írska armáda.

Asi stovka zachránených mierila na taliansky ostrov Lampedusa. O tom, v ktorom z juhotalianskych prístavov skončia zvyšní vysídlenci, úrady zatiaľ nerozhodli.

V posledných mesiacoch sa desaťtisíce utečencov pokúsili preplávať Stredozemné more do Európy, väčšinou do Talianska a Grécka. Iba k talianskym brehom za prvého pol roka doplávalo 69 000 ľudí. Asi 2 000 utečencov pri tejto ceste zahynulo, odhadol úrad Vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR). Do Grécka od začiatku roka dorazilo viac ako 80 000 ľudí, upozornila agentúra AFP.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #utečenci #Stredozemné more #záchranná akcia #pašeráci ľudí