Dvojnásobný vrah alebo nevinný? Súd hľadá odpoveď

Obžalovaný trvá na nevine, prokuratúra ho považuje za zabijaka. V Ostrave sa začal najsledovanejší český proces roku s tragickým pozadím. Zavraždil Petr Kramný manželku a dcéru na dovolenke v Egypte alebo ich smrť bola nešťastná náhoda?

30.06.2015 07:57
Petr Kramný Foto:
Petr Kramný na archívnej snímke na sociálnej sieti Facebook.
debata (1)

„Je to jeden z najzložitejších prípadov za posledné roky,“ poznamenal server Lidovky. Mimochodom, súdny spis má až 5-tisíc strán.

Manželka Monika, ktorá mala 36 rokov, zomrela spolu s 8-ročnou dcérou Klárkou v hotelovej izbe v Hurgade v júli 2013. Kramný oznámil ich smrť s veľkým podozrením na otravu s tým, že aj jemu bolo zle. Egyptskí vyšetrovatelia nedokázali určiť príčinu úmrtia, českí kriminalisti sa priklonili k vražde. Podľa nich ženu a dievčatko nezabili toxické látky v nápoji alebo v strave, ale zásah elektrickým prúdom. V prípade dokázania viny mu hrozí 15 až 20 rokov väzenia, prípadne výnimočný trest – 30 rokov alebo doživotie.

Kramný v úvode procesu zopakoval tvrdenie, že je absolútny nezmysel myslieť si o ňom, že je vrah. Prvý deň pojednávania bol venovaný hlavne jeho výpovedi. „Moje dievčatá mi už nikto nevráti. Už nikdy neprežijeme krásne chvíle. Mojou jedinou možnosťou je očistiť svoje meno. Obžalobu odmietam,“ emotívne zdôraznil podľa serveru iDNES. Viackrát sa zajakal a tiekli mu slzy.

Prokuratúra, naopak, vidí Kramného ako muža, ktorý patrí za mreže. „Minimálne od jari 2013 si uvedomoval prehlbujúce sa odcudzenie manželky. Začal rozvíjať úvahy o veľmi ráznom riešení. Zo strachu z poníženia a že bude sám, spáchal vraždu tak, že si pripravil nezistené elektrické zariadenie, ktorým svoju ženu a neplnoletú dcéru vystavil účinkom elektrického prúdu,“ citoval denník Blesk z textu obžaloby. „Prokurátor Vít Lamberský tvrdí, že Kramný bol závislý od manželky, ktorá mala o rok viac ako on. Keď postupne jeho city v očakávanej miere neopätovala, začal zle zvládať situáciu,“ doplnil iDNES.

Obžalovaný komentoval výroky žalujúcej strany ako nonsens. Prízvukoval, že nemá znalosti o elektrine, pričom doma dokázal nanajvýš vymeniť žiarovku. Kramný je vyučený opravár hydraulických strojov. Zdôraznil, že vedomosti o elektrickom prúde nepotreboval v práci. Lamberský, ktorý je presvedčený o vine obžalovaného, dokonca povedal, že obete mali byť tri. Aj muž, ktorého označuje za páchateľa dvojnásobnej vraždy: „Kramný pôvodne plánoval aj samovraždu. Nenašiel však odvahu sám seba usmrtiť. Potom približne desať hodín konštruoval príbeh, ktorý by vysvetlil úmrtie manželky a dcéry,“ citoval Blesk prokurátora. Podľa súdnych znalcov Monika a Klárka zomreli 29. júla 2013 popoludní. Kramný oznámil ich smrť na druhý deň nadránom.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #Egypt #súd #vražda #Petr Kramný