Dočká sa prvá dáma prezidentského kresla?

Americký časopis Esquire ju označil za najsexi ženu v Azerbajdžane. Výzorom zmiatla zahraničných diplomatov tak, že nevedeli, ktorá z troch žien pred nimi je ona - matka s dvomi dcérami po svojom boku.

01.07.2015 08:00
debata
Azerbajdžanský prezident Ilham Alijev s... Foto: SITA/AP, Lefteris Pitarakis
Ilham Alijev, Mehriban Alijevová Azerbajdžanský prezident Ilham Alijev s manželkou Mehriban. Azerbajdžanská prvá dáma na verejnosti vždy zaujme elegantným oblečením.

Pôvabná päťdesiatnička s postavou modelky sa volá Mehriban Alijevová. Azerbajdžanská prvá dáma, ktorá na rozdiel od iných manželiek prezidentov postsovietskych republík nežije v ústraní.

Naopak, Alijevová si potrpí, aby sa často ukazovala na verejnosti. Chodieva otvárať nové školy, hotely, výstavy, venuje sa politike a charite. Zaujíma sa aj o šport. Televízni diváci si ju teraz môžu všimnúť nielen v lóžach na tribúnach v Baku, ale aj ako odovzdáva medaily. Alijevová je šéfka organizačného výboru prvých Európskych hier, ktoré sa konajú v Azerbajdžane.

Usilovná? Bez účasti

Do parlamentu sa dala zvoliť pred desiatimi rokmi. Získala 95 percent hlasov. Mala to jednoduché, pretože jej manžel Ilham, autoritatívny prezident, robí politiku, ktorá vytláča opozíciu na okraj diania.

Práca v parlamente však Alijevovú zrejme nezaujíma. Provládne médiá ju síce nazvali najviac aktívnu zo všetkých zákonodarcov, ale z amerických depeší, ktoré dávnejšie zverejnil server WikiLeaks, vyplýva, že diplomati USA si ju ani raz nevšimli sedieť na jej poslaneckej stoličke.

V týchto správach sa písalo, že Alijevová nepochybne podstúpila viacero skrášľujúcich zákrokov. Na plastické operácie zrejme chodila do zahraničia. Špecialisti ju omladili tak, že na jeseň 2008, keď mala 44 rokov, Američania tápali, keď ju mali rozpoznať. S dvomi dcérami čakala v Baku na privítanie Lynne Cheneyovej, manželky bývalého viceprezidenta USA. „Jeden náš ochrankár sa opýtal, ktorá z nich je matka,“ stálo v depeši. Zamestnanci ambasády a Bieleho domu sa po chvíli rozmýšľania zhodli, že logicky by mala byť v strede. Teraz má Alijevová 50 rokov a z krásy jej neubudlo. Elegantná bruneta v lodičkách na vysokých podpätkoch, ktorá si oblieka drahé kostýmy, je neprehliadnuteľná. „Nosí na sebe veci, že by pôsobila vyzývavo dokonca na Západe,“ upozornila jedna depeša v narážke na to, že Azerbajdžan je prevažne moslimská krajina.

Depeše si tiež všímali, ako Alijevová pokročila v znalosti angličtiny. Postupom času sa naučila plynulo konverzovať v tomto jazyku, keď sa stretla s americkými predstaviteľmi. Rozhľadom ich však zaskočila. WikiLeaks spomenul chvíle, keď ju prekvapilo, že Hillary Clintonová je demokratka, nie republikánka, a ako nevedela odpovedať na otázku, kedy budú prezidentské voľby v Azerbajdžane.

Začínala ako lekárka

Alijevová vyštudovala medicínu a špecializovala sa na očné lekárstvo. Vydala sa mladá – keď sa sobášila s Ilhamom Alijevom mala ešte len 19 rokov. Spoznali sa v Moskve, keď tam jej budúci manžel študoval medzinárodné vzťahy. Okrem dvoch dcér má s ním aj syna.

Prvú významnú funkciu Alijevová obsadila v roku 2004, keď sa stala šéfkou vtedy založenej nadácie nesúcej meno Hejdara Alijeva, zosnulého prezidenta, po ktorom v októbri 2003 prevzal moc jeho syn Ilham. Dobročinnosť organizácie sa zameriava hlavne na budovanie škôl a nemocníc, podporu zdravotníctva, vzdelávania a umenia. Získavanie peňazí pre nadáciu nie je problém – veď v Azerbajdžane (známom hlavne bohatými zásobami ropy) rodinný klan Alijevovcov ovláda väčšinu biznisu.

Pred dvomi rokmi prvá dáma postúpila vyššie. Pribudla jej funkcia podpredsedníčky Novej azerbajdžanskej strany, ktorej šéfuje jej manžel (napriek tomu, že ako prezident by mal byť nestraník). Začiatkom leta sa vtedy hneď objavili úvahy, že posilnením postavenia svojej ženy sa Alijev možno pripravuje, že bude namiesto neho kandidovať v prezidentských voľbách v októbri 2013.

Kontroverzná zmena ústavy umožňovala Alijevovi uchádzať sa o tretí mandát, ale špekulovalo sa, že veľký obdivovateľ svojej manželky urobí z prvej dámy prezidentku. „Existuje teória o odovzdaní moci do rúk Mehriban Alijevovej. Nie v budúcnosti, ale v tohtoročných voľbách,“ poznamenal v júni 2013 analytik Zafar Gulijev pre stanicu Rádio Sloboda.

Úvaha vychádzala aj z toho, že Hejdar Alijev v roku 2001 spravil syna zástupcom na čele vládnucej strany, čím ho fakticky určil za nástupcu v prezidentskej funkcii. Ilham Alijev sa však rozhodol opäť kandidovať. Zvíťazil presvedčivo – ako býva zvykom v autoritatívnych štátoch. Zabezpečil si podporu 85 percent voličov.

Obrovský sviatok

Aké sú ambície prvej dámy, to najlepšie vedia jedine manželia Alijevovci. Prezident má 53 rokov, čiže je len o tri roky starší od svojej ženy. Ústava mu dáva šancu kandidovať neobmedzene; otázka znie, či je posadnutý mocou doživotne, alebo či dokáže venovať manželke najväčší politický dar – svoju funkciu.

Na nedostatok vlastného vplyvu sa však Alijevová zatiaľ nemôže sťažovať. Šéfuje nadácii, ktorá sa dá nazvať malou vládou. Často býva hlavnou postavou dôležitých akcií. Naposledy, keď rečnila na otváracom ceremoniáli Európskych hier. „Je to obrovský sviatok – víťazstvo nezávislého Azerbajdžanu. Vďaka úspechom, ktoré sme dosiahli počas nezávislosti, sa v nádhernom meste Baku píše nová kapitola v dejinách,“ zdôraznila.

Napriek tomu, že jej meno sa spája s režimom autoritatívneho prezidenta, za svoju činnosť počúva pochvaly. Býva označovaná za vzor modernej moslimky v 21. storočí. Počnúc pôsobením v dobročinnosti, končiac elegantným výzorom.

Mehriban Alijevová

  • Narodila sa 24. augusta 1964 v Baku. Po skončení strednej školy sa rýchlo vydala – v decembri 1983 sa zosobášila s Ilhamom Alijevom, ktorého spoznala na začiatku štúdia medicíny v Moskve.
  • Má dve dcéry (29-ročnú Leylu a 28-ročnú Arzu) a 22-ročného syna Hejdara. Dcéry porodila počas vysokoškolského štúdia.
  • V roku 2004 sa stala šéfkou vplyvnej nadácie nesúcej meno po zosnulom azerbajdžanskom prezidentovi Hejdarovi Alijevovi, ktorý bol otcom jej manžela. O rok neskôr ju zvolili za členku parlamentu.
  • Jej postavenie sa posilnilo pred dvomi rokmi, keď ju jej muž, prezident Ilham Alijev, dosadil za podpredsedníčku vládnucej Novej azerbajdžanskej strany.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Azerbajdžan #Ilham Alijev #Mehrian Alijevová